ILSKA 2 år

Den: 2010-04-30 Kl: 11:05:07 | Allmänt | Kommentarer: 1
Jepp...idag fyller vår lilla gumma 2 år...GRATTIS!!Elin fyller också år idag så vi måset skicka en liten hälsning till henne också ;)

Inte så smart att gifta sig vid en pool :)

Den: 2010-04-29 Kl: 19:54:53 | Allmänt | Kommentarer: 0Att förstå sig på sin kropp

Den: 2010-04-29 Kl: 09:01:12 | Allmänt | Kommentarer: 0
När man inte mår bra kan det vara svårt att veta var man ska börja för att få ordning på kropp och själ.
Ibland är det svårt att tydligt se vad det är som gör att jag mår som jag gör. För mig har Ayurveda blivit en vetenskap som ger mig "referenspunkter" i att konkretisera obalanserna jag upplever. Att helt enkelt ta reda på vad jag bör äta, dricka och göra fysiskt för att få ett mer balanserat inre och yttre liv.

Ayurveda är ett enormt bra verktyg för att lära sig mer om hur man själv fungerar, både kroppsligt och själsligt.

Att lära sig förstå hur ens kropp och själ hänger ihop
Kropp och själ hänger faktiskt ihop. Hur vi mår i kroppen påverkar hur vi mår i själen och tvärtom.
För de allra flesta är det en självklarhet, men många av oss glömmer bort att lyssna på insidan av kroppen?
Alla som gått in i, eller varit i närheten av att gå in i väggen har förmodligen kommit fram till att det är dags att lyssna till sitt inre för att må bra. Men i vårt ytliga samhälle kan det ibland kännas svårt att veta hur man ska göra för att börja lyssna till själen. Då kan Ayurveda vara ett ovärderligt redskap för att lära sig förstå vad som konkret kan göra för att koppla in själen (sin intuition eller jaget är det jag menar).

Genom att lära sig förstå hur man påverkas av viss mat, väder, miljö, känslor, fysisk aktivitet, relationer osv. kan man lättare förebygga att större obalanser drabbar just dig. Ayurveda är främst ett system där man förebygger obalanser innan dessa obalanser övergår i sjukdom.

Ta reda på varifrån obalansen kommer - behandla inte bara symptomen

I väst har vi en fantastisk kunskap inom vår sjukvård, vi har tekniken och kunskapen att bota mängder av sjukdomar och vi vet mer och mer om den fysiska människroppen för varje dag som går. Men vi behandlar fortfarande bara dess symptom, d.v.s vi tar inte reda på varifrån och varför sjukdomen har uppstått. Om man t.ex. har sura uppstötningar, skriver doktorn ut några piller som behandlar din magsyra. Men varifrån dessa sura uppstötningar kommer från får man som patient tyvärr inte veta. Det tycker JAG känns väldigt "hokus pokus".

Ayurveda byter inte ut vår sjukvård men är ett fantastiskt komplement. Är man sjuk ska man givetvis gå till doktorn. Men det kan vara en god idé att lära sig mer om hur livet som jag lever, maten som jag äter, känslorna som jag har påverkar mitt allmänna tillstånd och vad jag kan göra för att balansera upp de eventuella obalanserna som jag har.

Ta reda på varifrån obalanse kommer ifrån och behandla inte bara symtomen!
Här i väst har vi en riklig kunskap inom sjukvården, vi har tekniken och kunskapen att bota mängder utav sjukdomar och vi vet mer och mer om den fysiska människokroppen för varje dag som går. Men vi behandlar fortfarande bara dess symptom, alltså vi tar inte reda på varifrån och varför sjukdomen uppstått. T.ex. om man har syra uppstötningar så skriver ens doktor ut tabletter som behandlar din magsyra. Men varifrån dessa uppstötningar och varför just du fått dem, får man som patient aldrig veta.

Ayurveda byter inte ut sjukvården utan är ett fantastiskt komplement och är man sjuk så ska man givetvis gå till doktorn. Men det kan vara en god idé att lära sig mer om hur livet som du lever ser ut och hur maten som du äter påverkar dig. Känslorna som du har påverkar ditt allmänna tillstånd och vad kan du då göra för att balansera upp de eventuella obalanser som du har.

Med hjälp utav lite ayurvedisk kunskap kan du leva ett betydligt bättre liv och undvika många sjukdomar.Hattmatchen 2010

Den: 2010-04-28 Kl: 19:43:12 | Allmänt | Kommentarer: 0

En match mellan Jimmy Johansson och Andreas Eriksson som äger rum den 2 maj

 VS

För er som är intresserad och vill veta mer...gå in på:
http://vadslagning.org/hattmatchen.html


Rolig historia

Den: 2010-04-27 Kl: 17:50:10 | Allmänt | Kommentarer: 0En man kommer in på en bar och ser på disken en enorm glasburk med en massa pengar i. Det väcker hans nyfikenhet för det är minst 10 000:-, allt i tjugokronorssedlar.
Han frågar bartendern:  
- Vad är det här för burk?
- Ja, säger bartendern, du betalar 20 kronor och om du klarar tre olika tester så får du alla pengarna i glasburken samt nycklarna till en sprillans ny Lexus som står på baksidan.

Magnus vill inte låta detta tillfälle gå honom ur händerna så han frågar:
- Vilka tre tester?
- Du måste betala först, sådana är reglerna! svarar bartendern

Efter att han tänkt efter ett tag så ger han bartendern en tjuga som denne lägger i glasburken.

- Detta måste du göra: först måste du dricka en kvarting tequila på maximalt 60 sekunder, inte en sekund mer... och du får inte göra en enda grimas under tiden.Nummer två, det finns en pit-bull fastbunden ute på baksidan. Han har en ond tand i käften och du måste ta bort den med dina bara händer, inga tillhyggen,Den tredje grejen: det finns en 90-årig dam på tredje våningen här, hon har aldrig haft sex. Du måste ta hand om det problemet. Magnus är förstummad.- Jag vet att jag betalade 20 kronor, men jag är ju inte galen...

- Du bestämmer själv, säger bartendern, men pengarna stannar där  
de är...
Magnus sätter sej och drar i sig ett par stadiga jävlar och frågar sedan:
- Var är den där jäkla tequilan?

Han tar ett stadigt tag i flaskan och dricker sedan så snabbt han kan, och se, han klarar det! Tårar strömmar nerför kinderna, men ingen grimas kan skönjas i ansiktet på honom och han drack den på knappa 58 sekunder.

Sedan vacklar han ut genom bakdörren till pit-bullen som är fastkedjad där. Folk i baren är övertygad om att det är Magnus sista stund på denna jord. De hör snart ett skrän utan like, ljud av slagsmål och oväsen och sedan bara tystnad...

Just när de bestämt att Magnus är död så kommer han invacklande med sina kläder i trasor och han blöder från otaliga sår på kroppen.
Han stirrar vilt omkring sej och vrålar sedan:
- Var är nu kärringen med den onda tanden?!


What do you call those

Den: 2010-04-27 Kl: 14:06:53 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja men vem kan väl glömma denna förklaring om vad negerbollar heter...
what do you call those...? nininini...nonono we call dem winerbröd...winerbroths


Lydnad

Den: 2010-04-26 Kl: 14:28:21 | Allmänt | Kommentarer: 1
Ja Ilska och jag har precis kommit hem från en liten promis och jag passade på att träna lite lydnad när vi ändå var ute.
Gick upp till Skyttis till grusplanen som finns där, den som är inhängnad. Där tränade jag lite "fot" med och utan koppel, trodde aldrig att det skulle gå utan koppel...men en liten bit gick det =)
Sedan blev det "stanna" och jag gick iväg en bit och hon skulle sitta kvar på samma ställe tills jag ropade på henne att hon fick komma. Jag blev positivt överraskad trodde inte att Ilska skulle vara så duktig som hon var!
Vilken toppen tjej jag har här hemma ;)


Det blev stanna....


Å stanna...


Å kom hit då!!


Å så klart blev det belöning med lite godis och en pinne och så klart begav hon sig till den enda snöhögen på grusplanen =)

Dragkamp

Den: 2010-04-26 Kl: 10:32:02 | Allmänt | Kommentarer: 0
Igår var vi en snabbis ut till Skule, där Ilska och Bella fick leka av sig. Men det blev krig om vem som skulle ha pinnen och slutade med en dragkamp....vem som vann...?Ja det var faktiskt den lilla hunden...vår lilla Ilska som vann. Hon är en tjurig och stark liten hund :)


Varför äta ekologiskt???

Den: 2010-04-25 Kl: 15:26:36 | Allmänt | Kommentarer: 0
Jag har många gånger fått frågan...Varför handlar du ekologisk mat??
Här har du 10 skäl till varför du hellre ska välja ekologisk mat...

1. Smaken är godare!
Många väljer ekologiskt för att de tycker att maten är mer smakrik. Kanske beror det på att grönsaker och frukt får mogna långsamt vilket ger mer smak. Bananerna smakar riktig banan, jordgubbssylten som den man kokar själv och äggen smakar naturligt istället för fiskmjöl. 

2. Det är hälsosamt!
Studier visar att ekologiskt odlad frukt och grönsaker innehåller mer C-vitamin, antioxidanter och viktiga mineraler som kalcium, magnesium, järn och krom. Eftersom ekologiska råvaror odlas utan kemiska bekämpningsmedel behöver du inte vara orolig för att utsätta kroppen för gifter som belastar kroppen.

3. Inga onaturliga tillsatser
I ekologiskt kontrollerad mat tillåts inga syntetiska färg-, smak- eller aromämnen, sötningsmedel så som aspartam, eller härdade fetter.

4. Inga bekämpningsmedel
På ekologiska gårdar används inga kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och insekter. Det bidrar till en naturlig ökning av den biologiska mångfalden och människor och djur slipper utsättas för giftiga medel som, när det kommer ut i naturen, kan leda till nedsatt fruktsamhet och rubbad ämnesomsättning.

5. Fritt från antibiotika och hormoner
De senaste åren har oron ökat för att användningen av antibiotika och hormoner på gårdsdjur kan påverka vår hälsa negativt. Vid ekologisk djurhållning är rutinmässigt förebyggande medicinering förbjuden.

6. Ingen genmanipulering
Genetiskt manipulerade organismer (GMO) har utvecklats för det allra mest industrialiserade jordbruket för odling av bland annat majs och soja. GMO kan visa sig innebära helt nya hälso- och miljörisker och är därför förbjudna inom ekologisk odling.

7. Omtanke om djuren
Ekologisk djurhållning tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden, t.ex. får korna vara ute större delen av året och de får ekologiskt grovfoder som gräs och hö, skapt för idisslare.

8. Skonar miljö och djurlivet
Kemiska bekämpningsmedel läcker från åkrarna och förgiftar vatten och natur. Inom ekologisk odling används bara naturliga bekämpningsmedel och djurgödsel istället för konstgödsel.

9. Socialt ansvar
På ekologiska gårdar behöver bönderna inte skydda sig mot giftiga bekämpningsmedel eller oroa sig för hälsoriskerna de för med sig.

10. Sparar på resurser
På ekologiska gårdar odlar bonden till stor del eget foder till djuren och använder gödseln till jordbruket. Man sparar även de stora mängder energi som går åt för att framställa och transportera konstgödningsmedel.

Tröttis

Den: 2010-04-25 Kl: 12:21:48 | Allmänt | Kommentarer: 0
Häromdagen så hade vi en trött liten hund här hemma, så Jörgen bäddade ner henne i sängen =)


Vilken låt...

Den: 2010-04-24 Kl: 18:57:45 | Allmänt | Kommentarer: 0
Shit vilken stark låt som Ken Ring skrivit till sin syster!!
Om ni inte redan hört den så lyssna på den, det är svårt att inte bli berörd när man hör den.
Han framförde den live i nyhetsmorgon.....


Lördag

Den: 2010-04-24 Kl: 12:32:31 | Allmänt | Kommentarer: 0
Godmorgon!!
Jag idag mår jag bättre trots vurpan igår :)
Har lite känningar i nackmusklerna, det känns ungefär som om jag åkt motorcykel långt och alla ni som gjort det förstår känslan jag beskriver nu.

Idag får vi se vad som händer...Ilska och jag har varit ut till vårt drag ställe idag, för jag trodde att vägen där hade tinat upp, men så fel jag hade...får nog vänta 3-4v. till innan vi kan åka dit och dra!
Men det går ju bra att åka runt i Hörnett också, men Marre har åkt söderut och kommer inte hem förrän nästa vecka så Ilska och jag får klara oss själva!
Längtar tills de kommer hem igen......drag är lite beroende framkallande =)

Fredag

Den: 2010-04-23 Kl: 14:32:25 | Allmänt | Kommentarer: 2
Ja idan är det fredag och det blir bara en massa plugg idag.
Har 2 st. intervjuer som jag gjort och de måste transkiberas ut....suck...inget roligt jobb men något sommåste göras, eftersom det ingår i den kvalitativa delen när man skriver en uppsats! Men men Maria och jag ligger bra till, vi har skrivit mer än hälften av vår uppsats och den kommer att bli riktigt bra :)

Jag var förästen och cyklade med Ilska imorse och kom på att jag glömt hjälmen när vi var uppe på skyttis...ides inte vända och hämta den så jag körde utan...det har ju alltid gått bra hiten tills.
Denna gång kom det en hund som hon kände och mötte oss, denna hund blev så glad av att se Ilska att Ilska glömde bort att hon var ute och tränade, så hon drog mig av cyklen och släpade med mig efter backen för att komma till hunden.
Aj aj!! Slog i huvudet lite..men hade sådant adrenalin i kroppen att jag slutade känna efter hur jag mådde, fokuserade mer på att brotta ner Ilska och förklara för henne att det var fel det hon hade gjort.

När vi sedan kommit hem och jag skulle gå till tvättstugan för att hänga upp tvätten så kände jag att hela rummet gungade jag hade svårt att hålla upp huvudet rakt...då insåg jag att huvudet måste ha fått sig en liten smäll ändå!
Har lite känningar fortfarande men det går nog över tills ikväll :)

Jag kommer hädanefter aldrig att glöma hjälmen och skulle jag göra det kommer jag att vända om hem för att hämta den!!
Jag har lärt mig en läxa idag!!!


En dag med Emma

Den: 2010-04-22 Kl: 16:17:44 | Allmänt | Kommentarer: 1
Jepp idag har moster fått rå om Emma en hel dag =)

Pappa Thomas kom och lämnade henne efter 7 och då fick Emma och Ilska bekanta sig med varandra igen och det tog inte lång tid förän de blev polare igen!


Det blev morgonmys i soffan!


Sedan var det dags för frukost...men välling det vägrade hon äta, så det blev ekologisk jordgubbsfil istället.


Efter frukosten blev hon lite söming och tog sig en lur på nästan 2 tim.


När Jörgen vaknade så satte han henne i arbete och Emma började genast att sortera :)


Till lunch blev det ost och linsbiffar med mynta bulgur och må gott kryddad yoghurt.


Till eftermiddagsfika blev det mosters hembakta rulltårta med björnbärsfyllning...


Efter lunch kom Jörgen hem och tog med Ilska till sitt jobb för att Emma skulle få lite lugn och ro och våga gå ner på golvet!


Emma hade haft feber redan imorse och kändes varm under hela dagen, så moster tog febern och mycket riktigt 38,5 hade hon...inte konstigt att man däckar i soffan när man har sån hög feber.


Å vaknade lagom till när mamma och pappa skulle komma!

Don't Judge too Quickly

Den: 2010-04-21 Kl: 19:24:07 | Allmänt | Kommentarer: 0
Måste ju sprida lite glädje efter denna sorgliga låt!

Så se och le!!!
I en sal på lasarettet

Den: 2010-04-21 Kl: 19:11:31 | Allmänt | Kommentarer: 1
Gick för några dagar sedan och drömde tillbaka till mina barndomsben och kom ihåg när jag, syrran coh min kusin sov över hos vår farmor. När vi var där så sjöng och spelade hon ofta en så sorgsen låt för oss, om en liten sjuk flicka som låg på lasarettet och ville komma hem till sin mamma.
Jag grät alltid när hon sjöng den för den var så sorgsen, så jag var bara tvungen att leta upp den nu och lika sorgsen är den än nu och det är svårt att ha torra ögon när man lyssnar på texten.


Saffe Safir

Den: 2010-04-20 Kl: 18:01:50 | Allmänt | Kommentarer: 1
Jepp idag blev det drag igen och idag fick Saffe (Safir som han heter) ta på sig selen och följa med. Tidigare har han inte tyckt om att dra men denna gången gick de som hejsan, Saffe man var jätte duktig, att han är 7år kan man inte tro som han skuttade fram ;)


Drifwa i väntar på att bli fastspändSaffe man med selen.


Här har vi hela gänget i full action.


Härligt härligt =)


Vilopaus för Ilska


Pajas i vilopausen


Drifwa och Saffe i vilopausen, ingen vila för dem inte de var på G hela tiden.


Efter dragturen så gick vi in och fikade hos Marre och Therese och jag passade på att kika på de små kattungarna och de hade växt på sig lite!

Såg skoj ut när de låg och sov i en enda klump!

Rulltårts frosseri

Den: 2010-04-19 Kl: 21:04:59 | Allmänt | Kommentarer: 1
Ja ikväll fick jag för mig att jag skulle baka rulltårta, det är så lätt och går så fort..väldigt tacksamt helt enkelt.
Det blev en brun med björnbär i och en med dajmfyllning, så nu har jag fika att bjuda på när vi får främmande :)
Så olika

Den: 2010-04-19 Kl: 14:04:48 | Allmänt | Kommentarer: 0
Såg på den svenska filmen "Så olika" igår och det var en sådan vacker låt med som Sarah Dawn Finer sjöng!

Lyssna och njut...


Drag drag drag

Den: 2010-04-18 Kl: 14:19:43 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ååååååå drag är roligaste som finns =)
ÅÅÅååå det är så underbart att få dela detta intresse med min underbara vän Marre.
Idag fick Therese killar följa med oss ut på en tur...ni kan ju gissa om de tyckte att det var skoj!


Med tanke på deras miner så....ja det verkar inte alltför tråkigt!


Å så klart var vi ju tvungen att ta en fika paus med lite varm choklad och kaka som snälla mamma Therese hade skicka med till oss!

Mänsklig katt?

Den: 2010-04-17 Kl: 19:03:59 | Allmänt | Kommentarer: 0
Kolla in denna katt!

Årets först tussilago

Den: 2010-04-16 Kl: 15:39:00 | Allmänt | Kommentarer: 1
Jepp nu har jag sett min första tussilago för i år!!
Härligt nu är det inte länge förrän all snö är borta och marken blir torr.


Ilska och jag var ute på en liten pillpromis och genade över kyrkogården hem, plötsligt dyker hon bara ner i den enda lilla snö plätten som finns!! Ja vad ska jag säga...hon älskar snö :)
Hur ska det gå nu när sommaren kommer!

Väst och öst medicin

Den: 2010-04-16 Kl: 13:18:31 | Allmänt | Kommentarer: 0


I Indien lever den västerländska skolmedicinen och den traditionella medicinen (ayurveda) sida vid sida. Vid akut vårdbehov vänder man sig främst till ett skolmedicinskt sjukhus medan de ayurvediska sjukhusen behandlar kroniska besvär och ger förebyggande hälso- och friskvård. En del sjukhus erbjuder både ayurveda och västerländsk medicin under samma tak.

Intresset för ayurveda ökar, främst då på grund av biverkningarna av syntetiska mediciner. Inom ayurveda igår anatomi, fysiologi samt olika praktiska behandlingsformer så som yoga, akupunktur, reiki, olika typer av massage samt olika koster. Man använder sig inte av kosttillskott utan menar att maten ska användas som medicin och därmed ordinerar man t.ex. specifika livsmedel vid olika sjukdomstillstånd.

Den österlänska medicinen har ett vidare perspektiv på människan, skälen och individuell anpassning. I väst ger vi samma medicin till vem som än är sjuk, och vi behandlar ofta genom att exempelvis smeta på en salva på blåsorna eller ta en värktablett för att bli friska. I Ayurveda ser man till helheten och försöker balansera den kropp och skäl som inte mår bra efter dess egenskaper. Alla människor har olika förutsättningar och behandlas därför på olika sätt.

Så personligen tycker jag att det är tragiskt att vi i väst inte använder oss mer av den fantastiska kunskapen som finns i öst inom medicin. En kombination av vår västerländska kunskap och den breda och accepterade synen i öst vore en revolution för oss i väst! Sverige verkar vara extra motstridiga för att acceptera den österländsk medicinen vilket är synd.


VÅREN

Den: 2010-04-15 Kl: 14:04:48 | Allmänt | Kommentarer: 1


Av fåglarnas sånger
under våren vi njuter
ser när snön smälter
marken vi återser 

Det gröna gräset utvecklas
liksom blommornas
dess skönhet omfamnas
livets lycka bejakas 

Värmen som återkommit
är livets största invit
människor har skrivit
glosor om värmens tillit 

Sommaren är årets kulmination
vila i årstidens kreation
är ett måste för rekreation
innan höstens fallna vegetation

 En dikt av: Ulf Granström


Tikspac

Den: 2010-04-14 Kl: 19:07:58 | Allmänt | Kommentarer: 0
Runt om i övik så finns det hundbajspåsar uppsatta som det står TIKs PAC på.Väldigt smart...för nu kan vi hundägare inte skylla på att vi inte tagit med oss någon bajspåse och låta skiten ligga kvar på marken!
Men något som alla kanske inte vet är att dessa påsar är komposterbara, så istället för att släpa på påsen ända hem så är det bara att slänga iväg den långt in i skogen, eftersom naturen själv tar hand om att bryta ner den.
En helt fantastisk uppfinning om jag får säga min sak =)

Onsdag

Den: 2010-04-14 Kl: 10:36:36 | Allmänt | Kommentarer: 0
Just nu har jag en snarkande hund som ligger och sover gott på soffan :)
Det blev en LÅNG promis idag oxå, men det var inte like jobbigt idag för vi fick sällskap av Elin.

Idag tar vi det bara lugnt, för jag måste skriva uppsats idag!

Förresten, på hemvägen gick vi förbi stället där jag hittade krokusarna och snödropparna och de hade slagit ut helt nu...så nu är våren verkligen här!!

Tisdag

Den: 2010-04-13 Kl: 12:01:41 | Allmänt | Kommentarer: 1
Ännu en underbar solig dag och Ilska och jag var ute på en LÅNG promis idag, blev nästa 2 tim.
Jag lär mig aldrig att jag måste gå lika långt hem som jag har gått dit!

Ja ialla fall så var vi bl.a. ner till hamnen och där hade gräsen töat fram och det var alldelse grönt, såg lite lustigt ut med is på vattnet, strålande sol och grönt gräs. Kändes som om något var fel :)


Det syns inte så bra på bilden, men gräset var alldeles grönt!

Satt och tittade på slutet på programmet "efter tio" på tv4, där tog de upp ayurveda och gav lite små tips! Lite kul =)Underbara sol

Den: 2010-04-12 Kl: 17:11:03 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja idag har det verkligen varit ett riktigt kanon väder, sol hela dagen!
Idag har Ilska och jag bara tagit det lugnt.
Jag var på förmiddagen till Maria för att gå igenom och jobba lite på vår uppsats och Ilska fick följa med dit eftersom husse åkt till Norge för att ta itu med sin onda axel!
Efter det cyklade jag ner på stan för att göra lite ärenden, sedan satte Ilska och jag oss ute i solen för att njuta av det härliga vädret!


Vi riktigt njöt av de härliga solstrålarna

1:a draget för Bella

Den: 2010-04-11 Kl: 18:52:04 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja som sagt var så skulle vi prova om Bella kunde vara med och köra drag!
Hm...det gick som det gick, när man tar med en hund som inte har så mycket kondis.
Hon blev släpad hem (stackarn)...orkade inte mycket, men nu har vi ialla fall testat!
Kanske när hon fått upp kondisen att hon kan följa med igen!


Jepp Bella på premiärdagen


Det blir alltid lite trassel när man är ute och kör!


Som ni ser springer hon ialla fall med =), men hennes lina är alldeles slak som ni ser, så det blev inte så mycket till drag hjälp!


Hon sinkade gänget ganske mycket på tillbaka vägen, för linan är VÄLDIGT slak (som ni ser) och halsbandet som hon sitter fast i blir hon dragen fram i.
Marre och jag fick bromsa ganska rejält hela tiden så att vi inte skulle åka in i henne!
Men Bella var ändå duktig, det var ju trots allt 1:a gången och hon protesterade inte förräns vi kom in på grusvägen till Marre, då ville hon inte vara med någe mer.

Söndag!

Den: 2010-04-11 Kl: 10:55:25 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja igår så hämtade vi Bella från Skule, vi ska testa att köra drag med henne idag! Vi får se om det går :)

Sitter nu och väntar på att Marre skall vakna till liv...hon var på fest igår och kommer nog att sova länge idag!

Så Ilska och jag åkte ut till Järved imorse och hälsade på Emma som sovit över hos mormor och morfar för första gången. Det hade gått jätte bra och hon var så glad när Ilska och jag kom :) Tror att hon börjar gilla Ilska för nu vågade hon klappa henne alldeles själv och skrattade och pratade med henne!

Bella lämnade vi hemma med Jörgen...tror att det hade blivit förmycket för Emma om det kommit 2 st. stora hundar.


Bella låg och myste med Jörgen på sängen, medans vi var borta.


Det gick som hejsan mellan Emma och Ilska idag :)

Sitter och väntar på Jörgen

Den: 2010-04-10 Kl: 14:30:09 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja nu sitter vi och väntar på att Jörgen ska komma hem från sin Ju-Jutsu träning och Ilska vet precis när det är Jörgens volvo som kommer in på infarten!


Hm...än kommer det ingen Jörgen...


Men...är det inte en volvo som kommer nu!!


Bäst att kika och se efter...JA det var Jörgen som kom!!

Ja men vad trodde du de skulle bli?

Den: 2010-04-10 Kl: 10:42:06 | Allmänt | Kommentarer: 0

Våren är här!!!

Den: 2010-04-09 Kl: 10:24:40 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja nu har våren verkligen kommit till norrland oxå!
Ilska och jag var ute och letade vårtecken igår och hittade både krokus och snödroppe, tog några härliga bilder på dem.
När vi var ute på vår upptäcksfärd så stötte vi på vår vänn Gizmo och hans matte.
Så Ilska och Gizmo fick busa av sig med varandra!


Han är så fin Gizmo och stor som en björn är han!


Ilska tycker hemskt mycket om honom och storleken har ingen betydelse :)

Topp 10 farligaste hundar!

Den: 2010-04-08 Kl: 14:10:56 | Allmänt | Kommentarer: 0
Tittade igenom listan på de 10 "farligaste" hundarna och en undersökning som är gjord i USA och jag är ganska övertygad om att här i Sverige hade samma undersökning gett helt andra resultat.

Jag som nära vän till en Siberian Husky ägare kan inte för mitt liv förstå hur denna ras kan vara så högt uppsatt på listan, inte heller att Schäfern skulle vara en "farlig" ras. Men naturligtvis så förstår jag varför dessa raser är på listan, eftersom dessa hundar utan rätt mängd motion blir fruktansvärt understimulerade och med fel uppfostran och fel ägare så blir ju vilken hund som helst farlig!

Här är listan som de presenterade:

På 10:e plats:
Dalmatin


Motiveringen: dalmatiner är väldigt beskyddande och kan vara aggressiva mot människor. De är väldigt aktiva och behöver massor av motion. De har en väldigt känslig natur och har ett utmärkt sinne. De är kända för sin intelligens, självständighet och har en väldigt överlevarinstinkt.

Ursprungsland: Jugoslavien

9:e plats
Boxern

Motivering: Till skillnad fråm vad deras namn antyder så är dessa hundar oftast inte aggresisiva av sin natur. De är lugna, energiska och lekfulla. Boxern har varit känd för sin envishet, vilken gör det lite svårt att utbilda dem, så det gäller att ha en positiv och stark vilja när man uppfostar denna sorten.

Ursprungsland: Tyskland

8:e plats:
Presa Canario

Motivering: Ursprungligen föddes denna hund upp för att skydda och slåss mot boskap, i en attack mot denna hunden är offret chanslös. Det här är en riktigt väktar ras, med en otrolig makt och en totalt brist på rädsla.

Ursprungsland: Kanarieöarna

7:e plats:
Chow Chow

Motivering: Dessa hundar kan vara aggressiv om den dåligt uppfödda. Den Chow Chow kan framstå som oberoende och reserverad för stor del av dagen men behöver konstant förstärkning.

6:e plats:
Doberman Pinschers

Motivering: Dobermann är bra vakthundar och det för att de är vädigt uppmärksama, intelligenta och lojal. De kan vara aggressiva hundar och provoceras. Den typiska Dobermanen attacker endast om den anser att dess egendom, eller dess familj är i fara.
 
Ursprungsland: Tyskland

5:e plats:
Alaskan Malamutes

Motivering: Dessa hundar är mycket energiska och aktiva. Om de är uttråkade kan de bli destruktiva. Det är därför som denna hund behöver mycket motion för att vara lycklig.

Ursprungsland:Norden

4:e plats:
Husky

Motivering: Mycket energisk och intelligent hund. Anses inte vara en bra vakthund på grund av sin personlighet egenskaper och sitt milda temperament. A 2000 studier av hund, biter den leder av människor till mänskliga dödsfall, i USA har man funnit 15 sådana dödsfall orsakades av "husky-typer" hundar mellan 1979 och 1997.

Ursprungsland: Alaska

3:a plats:
Schäfern

Motivering: Dessa hundar är väldigt intelligenta och mycket alerta. De änvänds mycket av lokala myndigheter såsom polisen och K-9 enhet. Tyska schäfrar är kända för att vara orädd och självsäker.

Ursprungsland: Tyskland

3:e plats:
Rottweiler

Motivering: Rottweilers är kända för att vara mycket aggressiva hundar på grund av deras stora territoriella instinkter. Det är därför de gör stora vakthundar.

Ursprungsland: Tyskland

1:a platsen går till:
Pitbull

Motivering: En pitbull är en orädd hund som inte backar för någon motståndare. De kommer att låsa sina käkar på bytet tills den är död. Pitbull har ett rykte om mörbulta människor till döden och de är mycket efterfrågade för hundkamp.

Ursprungsland: USA


KAPHA doshan

Den: 2010-04-08 Kl: 11:03:17 | Allmänt | Kommentarer: 0

Kapha
Kapha är tillväxt av vävnad, produktion av slem och fett, och lagring av vätskor.
Kapha är stabil, en avslappnad dosha. Kapha människor är bra hemmafruarna.
Kapha är vatten och jord element. Kapha sinnen smak och lukt.
Röd är Kaphans färg.

Kroppstyp
Kraftigare kroppsbyggnad,  tycker om mat.
Stadig, lugn, frisk, stark
Söt, kärleksfull, snäll, lojal, stödjande

Typiska problem en Kapha kan ha
Brist på motivation, uttråkad, trött
Långsam att byta, svårt att lära men ett bra minne
Mat frosseri

Vanligt vid obalanser
Övervikt, diabetes, ödem
Högt kolesterol, blodtryck
Depression
Stockningar, förkylningar, hösnuva

Bästa botemedlen
Vakna tidigt & mycket motion
Undvik kött, vete och mejeriprodukter efter solnedgången
Undvik salt och söta smaker
Undvik fet och stekt mat

Mat som obalanserar Kapha

Bröd, friterad fet mat och söta saker så som kakor godis m.m.

Kapha områden
Mage - slem uppbyggnaden i magen, för en långsam matsmältning är roten till ökad kapha i hela kroppen.

Mun - Många Kapha individer har starka mat sug. De kan saknar ämnesomsättning att bearbeta starka känslor. Kapha människor tenderar också att undertrycka känsloroch då ta till mat istället.

Lymfan - Kapha människor har högt blodsocker och höga kolesterolvärden i blodet, vilket leder till att slem och fett täpper till blodkärlen. Dålig cirkulation kräver mycket syre och kapha individer brukar då frysa väldigt. Slemmig och fet kvalitet brukar uppenbara sig på huden och i håret.

Lungor, hals och näsa - överflödigt vatten leder till ett tjockt slem i lungorna och mag-tarmkanalen. Resultatet är trängsel och otillbörlig spridning av lymfan. Tjock slemhinnor minskar absorptionen av syre i lungorna. För att kompensera sänker kroppens metabolism (låg sköldkörtel) och kapha blir psykologiskt överväldigad och deprimerad.

Bröst - Kapha i lymfsystemet leder till större bröst och stagnation av lymfa i mastix vävnad. Brösten kan upplevas knöliga.

Bukspottkörteln - Syrebrist leder tillsammans till insulinresistens i cellerna, så småningom bär ut i bukspottkörteln som orsakar diabetes.

Minnet - Mycket socker i blodet och en god absorption gör kapha lugn. När blodet är för tjock, påverkas cirkulationen och sinnet blir slött och deprimerat.


2:a mojäng turen!

Den: 2010-04-07 Kl: 18:37:41 | Allmänt | Kommentarer: 0
Idag blev det 2:a turen med mojängen! Och vi har varit så duktiga att konstruera en egen draglina till våra tre hundar. Vi åkte på skeppshandeln och köpte snöre/lina och på Nordemans hittade vi kabinhakar, sedan tittade vi bara på hur vår släd lina såg ut och gjorde i princip en likadan som vi knöt fast på vår mojäng!
När vi var på Nordemans hittade vi billiga skyddsglasögon som samtidigt skyddade mot solen och vi kunde så klart inte motstå dem, visserligen blåoljefärgade och skriker 80-tal över dem...men bra var de!

Det gick mycket bättre tack vare att 2 hundar (Pajas och Ilska) kunde springa ihop bak och Drifwa fick springa framför, det blir med struktur och ordning då!

En cool brud bakom ratten =)


Så här är det att sitta bakom ratten!!!!


Två överlyckliga brudar!!! HUR kul som helst!!!

PITTA doshan

Den: 2010-04-07 Kl: 12:45:36 | Allmänt | Kommentarer: 0

Pitta
Pitta är värme, matsmältning och alla omvandling i kroppen.
Pitta är syrasekretion från magsäcken, galla från levern, och inflammation.
Pittas svett är surt orsakar kroppslukt. Pitta är färgen på ögonen och människor med Pitta drömmer i färg. Pitta färgar även huden och gör fräknar och röda hår. I kroppen kommer det inslag av eld alltid med vatten.
Pitta är både eld och vatten. Pittas mening är visioner, men Pitta har också en stark känsla av lukt. Pittas färg är blå.

Kroppstyp
Skarp, intelligent sinne
Ljus, färgglada ögon
Rosiga kinder

Typiska Problem
Dömande, kritisk
Ambitiös, Arbetsnarkoman
Gula eller röda ögonvitor
Kroppslukt
Håravfall

Vanligt vid obalanser
Magsår eller sura uppstötningar
Lätt för att blöda eller lätt får blåmärken
Närsynt, känslig för ljus, migrän
Lätt för att döma andra människor, väldigt kritiska personer
Eventuell inflammation eller skarp smärta.
Högt blodtryck

Bästa botemedlen
Lägga sig före 22
Öka bittra smaker eller söt smak.
Undvik uppvärmda livsmedel.
Undvik skarpa kryddor.

Mat som obalanserar Pitta

Jordnötter, alkohol och chili

Pitta tider
Pitta händer i mitten av allt. Pitta är naturligtvis ökade under mitten av ditt liv, året, dagen och mitt i matsmältningen.

Vid puberteten inträffar Pitta och runt 40 - Puberteten: upprorisk tonåringar med acne är en version av hög pitta. Med vuxen ålder kommer ansvar, ambition och organisation.

Sommaren är Pittas tid, på grund av värme och starkt ljus från solen. Blodkärlen blir vidgade och vi får svettningar i huden.

Vid middag och midnatt - 2 tim. före och efter 12:00 blir Pitta stark i magen vilket leder till ökad syre sekret. Vid midnatt blir levern också aktiva för rengöring.

2-4 timmar efter en måltid - I den sura fasen av matsmältningen, kommer Pitta personer att märka en lätt stickning i ögonen. Många vill ha dessert under den sura fasen, eftersom hög surhetsgrad i kroppen gör dem väldigt obekväma.

Pitta områden
Tunntarmen - har mat tills det är fullständigt sönder smält. Om matsmältning är långsam eller svag, bildas metabolitiska avfall från växande bakterier vilket orsakar ökad surhet. Kroppen reagerar genom att öka pitta doshan.

Mage - Saltsyra är skarp för att bryta upp matrester. Om slemhinnan i magen är för tunn kan ett sår utvecklas.

Svett och talgkörtlar - kroppslukt är pitta och ett tecken på dålig matsmältning. När matsmältningen är stark försvinner kroppslukt och dålig andedräkt.

Blod - Pitta i blodet orsakar hudutslag, feber och irritabilitet.

Ögat - När pitta kommer in i blodet eller om levern försvagas, försämras synen. Många pitta typer är glasögonbärare. Andra tecken är inflammerade eller gula ögon.

Huden - Pitta i blodet orsakar utslag, eksem och psoriasis. Att rensa blodet och levern är en klassisk ayurvediskt botemedel.

Sinnet - När levern och blodet är giftiga, blir sinnet retlig och koncentrerad. Pitta människor älskar att studera efter midnatt. Men koncentrationen är utestängande. För koncentration krävs ansträngning.

Pitta människor kan inte tolerera störning. De älskar att rengöra och ha ordnig och reda, kryddor arrangeras efter namn och strumpor efter färg.


VATA doshan

Den: 2010-04-06 Kl: 14:13:58 | Allmänt | Kommentarer: 0

Vata
Vata är rörelse, som ofta beskrivs som en "vind".
Vata är en subtil dosha som går ur balans lätt.
Vata människor lider ofta av brister. Vata är den del av eter och luft i kroppen.
Eter har ett rymligt kvalitet, och luft har rörelse.
Vata är sinnen, hörsel och beröring.

Kroppstyp
Låg kroppsvikt
Pratar och gå snabbt
Kreativ och fantasifull

Typiska problem
Ångest
Oregelbundenhet i livet  & oregelbunden aptit
Gaser och förstoppning
Torr hud

Vanligt förekommande vid obalanser
Förstoppning
Torrhet i kroppen och torr hud
Undervikt
Artrit
Centrala och perifera nervsystemet, oro, ångest och stress.

Bästa botemedlen
Rutinmässigtschema i samband med sovandet och ätandet
Hålla sig varm och bekväm
Undvik råa livsmedel och för mycket utrensning av kroppen
Öka sött, surt, salt och skarp smak.
Daglig massage (med vata olja)

Mat som obalanserar Vata

Glass, sallad (som måltid), kaffe och kallt vatten.


Vata tider
Vata kommer i slutet av matsmältningen, i slutet av dagen, i slutet av året och slutet av en människas liv.
Vata ökar naturligt under följande tider:

Höst - Vata blir hög under hösten på grund av kyla, torka och mobila kvaliteter. Hösten är rörlig, eftersom vädret inte är oregelbundet och blåsigt.

Före soluppgången och solnedgången - I slutet av eftermiddagen, före solnedgången, är vata hög eftersom kroppen är trött och fattig från en lång dags arbete. Tidigt på morgonen före soluppgången, är vata hög eftersom nervsystemet stimulerar kroppen att vakna.

5-6 timmar efter en måltid -stiger  vata när blodsockernivån sjunker och kroppen blir hungrig.

Efter man fyllt 50 - Vata är brist och kroppen blir bristfällig under senare år i livet.

Vata områden
Grovtarmen - Kroppen absorberar fukt från avföring innan den avsöndras till grovtarmen. När kroppen är torr, kämpar kroppen att absorbera mer vatten, vilket leder till torrhet i grovtarmen. Tecknen på torrheten blir gas och förstoppning.

Midjan och nedre delen av kroppen - När vata är hög, blir kroppen mer rörlig och sinnet mer aktivt. Vi har en tendens att glömma bort den nedre halvan av vår kropp.

Ben - I Ayurveda är grovtarmen platsen för mineral återabsorption. Mineralbrist visas som vita fläckar på naglarna, håravfall, eller artrit. Problem med ben, naglar och hår beror på hög vata.

Hud - När ama från tjocktarmen angriper blodet, försöker njurarna undanröja gifter genom urinvägarna. Resultatet är överflöd av vätskor som i sin tur leder till torr hud. Vata är också dosha av beröring.

Öron - ringningar i öronen är på grund av hög vata. När blodets kvalitet är dålig på grund av ama, få sinnesorgan stimuleras. Öronen är särskilt känsliga. Många Vata människor är musiker.

Sinnet - När vata är hög, blir sinnet stimuleras, ängsligt eller rädd. Vata människor upplever ofta rusning och osammanhängande tankar. De är mycket snabba att förstå, men också snabba att glömma.

 


Det här visste du inte

Den: 2010-04-06 Kl: 08:30:41 | Allmänt | Kommentarer: 0

- Om du skriker i 8 år, 7 månader och 6 dagar har du producerat tillräkligt med ljudenergi för att värma en kopp kaffe.

- Om du bankar huvudet mot väggen förbrukar du 150 kalorier per timme.

- I genomsnitt är människor räddare för spindlar än för döden.

- Visste du att det är mer sannolikt att du blir dödad av en champagnekork än av en giftig spindel?

- Man nyser i en hastighet av 160km/tim...

- Den som dricker kaffe löper 66 % mindre risk att begå självmord...

- Världens högsta solros genom tiderna blev 7,38 m.

- Den genomsnittliga 18-åringen sett 26000 mord på TV!

- Genomsnittsmänniskan äter under sin livstid ca 50 ton mat.

- Världens mest kända ord är okej. Världens näst mest kända ord är coca-cola.

- Man tappar mellan femtio och hundra hårstrån varje dag.

- I Danmark finns det över 13 miljoner grisar men ändå bara runt 5,5 miljoner människor.

- Solens diameter är 1 390 000 km.

- Marilyn Monroe hade sex tår på ena foten.

- Ståltråden i ett kollegieblock är ungefär 2.10 meter lång.


Mojängen

Den: 2010-04-05 Kl: 18:11:55 | Allmänt | Kommentarer: 1
Jepp här är den...vår fina mojäng, gick jätte bra att köra och det kommer bli ännu roligare att köra den på sommaren när vägarna är torra och inte så mjuka!Marre och vårat gäng =)

Marre och Therese katt hade fått ungar imorse så jag var in och kikade på dem.
Har aldrig sett så nyfödda och småa kissemissar nån gång!

Här ligger hon...Irma och hennes 4 ungar och det var minst 1 kvar i magen som väntade på att snart få komma ut i världen.


En utav dessa små kissemiss ungar, som små möss var de!

Världens grej!!!

Den: 2010-04-04 Kl: 21:07:11 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja världen grej har Marre och jag köpt!!
Kanon att ha att köra drag med på sommaren hoppas vi. Nu behöver vi inte må så dåligt över att snön försvinner, för vi kommer att kunna köra drag med våra hundar ändå! Hihi!
Vi ska test köra den imorgon och då lovar jag att lägg ut fler bilder. Det är lite svårt att föreställa sig denna mojjäng för det ser mest ut som en leksaks bil på bild, men vänta bara tills vi sitter på den och det står 3 hundar framför den!!!

Påskdagen del. II

Den: 2010-04-04 Kl: 19:46:21 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja nu har vi kommit hem från syrran, oj vilken dag är helt slut på nu.
Fick som vanligt gourmé mat som Thomas lagat, orkar inte skriva så mycket nu, så jag lägger ut lite bilder istället!


Tyra och Axel...Thomas två barn, de har vuxit så otroligt mycket nu på slutet.


Emma och moster (ja jag så klart!)Thomas gör ofta roliga rullar till Ilska när hon kommer, han tar en tom toarulle och stoppar in något gott i den (den här gången blev det en älgköttbit) och knölar ihop ändarna så att hon får kämpa lite för att få ut det som befinner sig inuti!

Påskdagen del. I

Den: 2010-04-04 Kl: 10:46:14 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja idag har vi redan hunnit vara ute i Järved och tagit en långpromenad ute i skogen! Men vi fick gå själv Ilska och jag denna gång, för vi var ute förtidigt, mamma låg och sov när vi kom.
Tycker det är konstigt att människor behöver sova så mycket med när de är lediga?
Borde man inte vilja skutta upp ur sängen när man är ledig och ta vara på den underabara lediga dagen som man har framför sig!
Men alla lever ju inte som jag och det kanske är tur?!


Kastade pinnar till Ilska i mängder när vi var ute och gick och hon blev så anfådd och flåsade så jag trodde ett tag att hon skulle tippa omkull. Jag var tvungen att stanna och sätta mig ned på huk för att hon skulle lägga sig och hämta andan en liten stund. Tungan hängde långt utanför munnen och lyckades fånga det på en bild.

Senare idag ska vi till Emma, syrran och Thomas och käka middag...så det kommer nog ett inlägg om det oxå!

Påskafton

Den: 2010-04-03 Kl: 21:32:09 | Allmänt | Kommentarer: 0
Idag har vi varit ute i Skule hos "svärmor" där vi blev bjuden på påskmiddag och vi uppvaktade henne i efterskott eftersom hon fyllt år den 25:e.
Även Jörgen blev uppvaktad eftersom han oxå fyllt år och det för att han inte varit hemma på 1v. så det blev presenter från hans storebror Jimmy och hans mamma och Kjell.
Bella var så klart oxå där, så Ilska fick busa av sig lite med henne, de gillar att sitta i kökssoffan och kolla ut genom fönstret.


Bella är en väldigt kramsjuk hund, här sitter hon och kramas med Jörgen på svärmors kökssoffa!

Så här känner du igen de olika kroppstyperna inom Ayurveda

Den: 2010-04-02 Kl: 11:35:29 | Allmänt | Kommentarer: 0


De tre kroppstyperna
Man kan upptäcka dessa olika typer i sig själv genom att observera sig själv varje dag. Det är något som inte kommer att kräva en massa tid och kraft av dig. Det kommer bara att kräva lite uppmärksamhet av förändringarna som sker i dig.

Lägg t.ex. märke till när du kliver upp på morgonen, tänk då efter hur din sömn har varit under natten och hur det känns i kroppen och hur du ser ut efter en natts sömn.
Känner du dig stel på morgonen, måste du börja ta hand om din Vata.
Om du känner för att gå och lägga dig igen för att du känner dig seg och trött, då fungerar troligtvis inte din Kapha riktigt som den ska.
Om du har torr mun och då speciellt innan det är dags att kliva upp, då är din Vata för svag.
Bittra och söta smaker i munnen är indikationer på obalanser i Pitta och Kapha.

När du går på toaletten första gången på morgonen, lägg då märke till vilken färg ditt morgon urin har.
En oklar, lite tjockare och mörkare urinfärg tyder på en Vata obalans.
Ett gul till gulrött urin indikerar på Pitta dominans.
Lite skummigt urin utmärker en Kapha.
En frisk och balansera person bör ha ett klart urin utav något skum.

Hur står det då till med ditt mag- och tarmområde?
Kommer avföringen ut lätt? Observera din avföring noga.
För en hård, mörkfärgad avföring tyder på Vata dominans.
En lös, grönblå avföring tyder på Pitta dominans.
En vit, slemmig och kladdig avföring tyder på Kapha dominans.
En balanserad och frisk person bör ha en avföring som inte är för hård, inte för lös, inte luktar speciellt mycket och är lätt att trycka ut.
Man bör få gå på toaletten 1 gång/dag annars kan det uppstå dåliga följder, som bl.a. en väldigt obehaglig känsla i kroppen.


GLAD PÅSK

Den: 2010-04-01 Kl: 10:06:59 | Allmänt | Kommentarer: 0


I brist på ägg :)

Otrohet


Hm...vem är den skyldige?

Jag lite skoj skadar aldrig så här under påsk! Så Glad Påsk på er allihop önskar Malin och Ilska!!!


RSS 2.0