Varför äta ekologiskt???
Jag har många gånger fått frågan...Varför handlar du ekologisk mat??
Här har du 10 skäl till varför du hellre ska välja ekologisk mat...
1. Smaken är godare!
Många väljer ekologiskt för att de tycker att maten är mer smakrik. Kanske beror det på att grönsaker och frukt får mogna långsamt vilket ger mer smak. Bananerna smakar riktig banan, jordgubbssylten som den man kokar själv och äggen smakar naturligt istället för fiskmjöl.
2. Det är hälsosamt!
Studier visar att ekologiskt odlad frukt och grönsaker innehåller mer C-vitamin, antioxidanter och viktiga mineraler som kalcium, magnesium, järn och krom. Eftersom ekologiska råvaror odlas utan kemiska bekämpningsmedel behöver du inte vara orolig för att utsätta kroppen för gifter som belastar kroppen.
3. Inga onaturliga tillsatser
I ekologiskt kontrollerad mat tillåts inga syntetiska färg-, smak- eller aromämnen, sötningsmedel så som aspartam, eller härdade fetter.
4. Inga bekämpningsmedel
På ekologiska gårdar används inga kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och insekter. Det bidrar till en naturlig ökning av den biologiska mångfalden och människor och djur slipper utsättas för giftiga medel som, när det kommer ut i naturen, kan leda till nedsatt fruktsamhet och rubbad ämnesomsättning.
5. Fritt från antibiotika och hormoner
De senaste åren har oron ökat för att användningen av antibiotika och hormoner på gårdsdjur kan påverka vår hälsa negativt. Vid ekologisk djurhållning är rutinmässigt förebyggande medicinering förbjuden.
6. Ingen genmanipulering
Genetiskt manipulerade organismer (GMO) har utvecklats för det allra mest industrialiserade jordbruket för odling av bland annat majs och soja. GMO kan visa sig innebära helt nya hälso- och miljörisker och är därför förbjudna inom ekologisk odling.
7. Omtanke om djuren
Ekologisk djurhållning tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden, t.ex. får korna vara ute större delen av året och de får ekologiskt grovfoder som gräs och hö, skapt för idisslare.
8. Skonar miljö och djurlivet
Kemiska bekämpningsmedel läcker från åkrarna och förgiftar vatten och natur. Inom ekologisk odling används bara naturliga bekämpningsmedel och djurgödsel istället för konstgödsel.
9. Socialt ansvar
På ekologiska gårdar behöver bönderna inte skydda sig mot giftiga bekämpningsmedel eller oroa sig för hälsoriskerna de för med sig.
10. Sparar på resurser
På ekologiska gårdar odlar bonden till stor del eget foder till djuren och använder gödseln till jordbruket. Man sparar även de stora mängder energi som går åt för att framställa och transportera konstgödningsmedel.
Här har du 10 skäl till varför du hellre ska välja ekologisk mat...
1. Smaken är godare!
Många väljer ekologiskt för att de tycker att maten är mer smakrik. Kanske beror det på att grönsaker och frukt får mogna långsamt vilket ger mer smak. Bananerna smakar riktig banan, jordgubbssylten som den man kokar själv och äggen smakar naturligt istället för fiskmjöl.
2. Det är hälsosamt!
Studier visar att ekologiskt odlad frukt och grönsaker innehåller mer C-vitamin, antioxidanter och viktiga mineraler som kalcium, magnesium, järn och krom. Eftersom ekologiska råvaror odlas utan kemiska bekämpningsmedel behöver du inte vara orolig för att utsätta kroppen för gifter som belastar kroppen.
3. Inga onaturliga tillsatser
I ekologiskt kontrollerad mat tillåts inga syntetiska färg-, smak- eller aromämnen, sötningsmedel så som aspartam, eller härdade fetter.
4. Inga bekämpningsmedel
På ekologiska gårdar används inga kemiska bekämpningsmedel mot ogräs och insekter. Det bidrar till en naturlig ökning av den biologiska mångfalden och människor och djur slipper utsättas för giftiga medel som, när det kommer ut i naturen, kan leda till nedsatt fruktsamhet och rubbad ämnesomsättning.
5. Fritt från antibiotika och hormoner
De senaste åren har oron ökat för att användningen av antibiotika och hormoner på gårdsdjur kan påverka vår hälsa negativt. Vid ekologisk djurhållning är rutinmässigt förebyggande medicinering förbjuden.
6. Ingen genmanipulering
Genetiskt manipulerade organismer (GMO) har utvecklats för det allra mest industrialiserade jordbruket för odling av bland annat majs och soja. GMO kan visa sig innebära helt nya hälso- och miljörisker och är därför förbjudna inom ekologisk odling.
7. Omtanke om djuren
Ekologisk djurhållning tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden, t.ex. får korna vara ute större delen av året och de får ekologiskt grovfoder som gräs och hö, skapt för idisslare.
8. Skonar miljö och djurlivet
Kemiska bekämpningsmedel läcker från åkrarna och förgiftar vatten och natur. Inom ekologisk odling används bara naturliga bekämpningsmedel och djurgödsel istället för konstgödsel.
9. Socialt ansvar
På ekologiska gårdar behöver bönderna inte skydda sig mot giftiga bekämpningsmedel eller oroa sig för hälsoriskerna de för med sig.
10. Sparar på resurser
På ekologiska gårdar odlar bonden till stor del eget foder till djuren och använder gödseln till jordbruket. Man sparar även de stora mängder energi som går åt för att framställa och transportera konstgödningsmedel.
Kommentarer
Trackback