Happiness

Den: 2011-09-30 Kl: 13:04:13 | Allmänt | Kommentarer: 0

Äventyr efter Gulaleden

Den: 2011-09-28 Kl: 16:20:55 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja idag tog Ilska och jag bilen till Terrassen, då vi skulle gå efter Gulaleden på vår morgonpromis. Jag har länge haft ett sug av att ta mig upp till stugan som finns på Åsberget...ni vet den där stugan som man kan se när man åker efter E4:an (om man inte kör förstås). Så det var vårat mål idag...men hade inte riktigt koll på exakt vart den låg, men jag tyckte att det i alla fall borde vara en stig till stugan.

Ja vi började ialla fall vår färd efter Gulaleden...

Och ganska snart fick vi möte med 2 andra hundar. Och tack vare detta möte hamnade jag på en helt fantastisk stig (jag hade tänkt ta mig upp till toppen och sedan till masten och därifrån leta mig neråt). Men denna stig var mycket lättare att gå, eftersom att det var mera rakt fram och mindre uppför.

Längs efter hela stigen fanns det mycket att titta på...men det var mycket som bara var ingenting oxå, alla dessa kullerstens sammlingat som inlands-isen gjort, träd med konstiga kvistar som kallades häxkvastar m.m. Men det fanns även en del häftiga gejer oxå!

Ilska tog sig ett bad i Bergakungens Duschkabin :P


Ja det stod faktiskt så ;)


Sedan fick vi se ett trädtroll


Sedan fick vi träffa Store Klumpedunsen som slumrat till!


Stötte på en Vril....som är:  en masurknöl som är en utväxt på ett träd. Dessa utväxterna används ibland för att göra skålar, kåsor och andra kärl av.

Så nu vet ni vad en Vril är :)

Efter Vrilen kom ett mysigt vindskydd, där det till och med hade en gästbok som man fick skriva i och så klart gjorde vi det!


Vindskyddet med grillplats

Vår färd fortsatte vidare...

och ett verktyg hade hängts upp i ett träd som använts vid avverkning. Ja efter detta kom vi fram till ett vägsjäl...skulle vi ta oreangea stigen som tog oss snett bakåt eller skulle vi ta den gula som förklarade att det nu innebar bergsklättring...

Äh....vad F*n vi tog bergsklättringen....och hur jag nu tänkte vet jag inte. Hur klättrar en hund i berg? Oooh nu blev det adrenalin pumpning vill jag lova. Det hade ställts ut metallstegar som människor skulle klättra på uppför...men hur gör man när man har en hund med sig?  Ja nu blev det till att hitta hundlämpliga vägar uppför, fick frånbörjan hjälpa till och putta upp lillgumman på rumpan...om man nu kan putta upp en 35 kg. hund? Och nu kändes det som hon vägde det dubbla, för jag höll på att ramla baklänges när puttningen skulle ske. Hade jag orkat så hade jag burit henne uppför, men kära lilla Ilska väger förmycket för att jag ska orka detta. Men efter många om och med så lyckades vi ta oss förbi den brantaste vägen.

-Nej matte det är alldeles för brant, jag tar mig inte upp!
Men med lite hjälp från matte så gick det ändå :D


Så var det mera uppför...


Åh vilken utsikt över Ö-viksfjärden...


mera bergsklättring...och efter mycket svett och lite vatten...

hittade vi äntligen stugan :D

Woho!! Så här ser den ut från nära håll...ja för er som bara sett den från E4:an ;)


Ja jag var med jag oxå, Ilska gjorde inte färden själv ;)

Nej nu skulle vi ta oss tillbaka oxå, men vägrade ta samma väg tillbaka. Inte nerför ett stup, uppför är ok men inte nerför!

Nu befann vi oss högt upp....nu kan vi snacka utsikt.

På vägen hem tog vi stigen vi gått förr

förbi Ås-masten och vindskyddet och lite mer hundvänligare stig!


Mmmm...vem kan tro att vi nyss befann oss där borta vid masten ;)

Ja en härlig morgonpromis blev det och ytterligare en sak jag kan bocka av på min "Att göra lista".

En Ilska

Den: 2011-09-26 Kl: 10:30:59 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja i helgen var vi ute i skogen och gick och jag hade för en gång skull tagit på mig mina kängor. Tur i oturen, hade egentligen tänkt ta mina gympadojor men kände mig lite frusen så det blev kängorna. Ja rätt som det är så kommer vi fram till ett gägg hål och jag försöker kliva där det ser ur som att det ska gå och gå....men slurp så äter hela marken upp min känga...så jag fick se ut som Ilska när jag kom och gick! Ha färgade fötter, nog för att hon brukar få alla sina tassar nergeggade...

Ja en grå och en brun känga fick jag gå med....tur att det var dessa skor jag valt att ta på mig annars hade jag varit genomsur om ena foten resten av promisen ;)

Hur håller vi oss friska och i balans?

Den: 2011-09-24 Kl: 09:07:13 | Allmänt | Kommentarer: 0

Inom Ayurveda så säger man att människan behöver vara förankrad i sig själv. Om vi hela tiden uppslukas av vad som händer runt om oss och inte får tid att känna efter, reflektera, få tid att fundera över saker, så är risken väldigt stor att vi drar på oss olika hälsostörningar. Detta kan vara en viktig orsak till att vi sedan blir sjuka.

 

När vi befinner oss i psykisk, fysisk och själslig obalans känner vi inte vad som är bra eller dåligt för oss. Ett bra exempel är när en stressad person dricker en massa kaffe för att hålla sig pigg och vaken. Kaffet gör honom ännu mer uppspidad men han uppfattar inte att detta är dåligt för honom i längden.

 

För att komma tillbaka i balans så finns det en hel del enkla rekommendationer att följa inom ayurveda. T.ex. att sova och äta på regelbundna tider, att äta efter årstiden lämplig mat (t.ex. varm mat under den kalla årstiden). Andra rekommendationer är mer specifika för just din individuella kombination av doshorna vata, pitta och kapha. Vi är alla biologiska varelser och våra kroppar har en livsrytm som vi inte kan komma ifrån. Det kan ju tyckas väldigt tråkigt och svårt att leva ett regelbundet liv i ett samhälle där mycket pågår 24 tim. om dygnet. Men när du väl får kunskapen, så kan du själv avgöra hur ett sådant liv påverkar dig och då kan det kanske vara lättare att avstå från och ändra på vissa saker. Att ibland göra avsteg från det ideala är naturligtvis ofrånkomligt, men med denna kunskap vet du hur du ska komma tillbaka i balans igen.


Ayurveda- flera 1000-års erfarenhet av hälsa

Den: 2011-09-22 Kl: 10:21:46 | Allmänt | Kommentarer: 0

Inom ayurveda så anser man att allt vad vi gör, hur vi äter och dricker, vår dygnsrytm påverkar oss på olika sätt. Detta ger oss en förståelse för vad som skapar hälsa och vad som ger sjukdom och därmed så får vi även redskap om att kunna förbättra vår hälsa och på så sätt kunna hålla oss friska. Ayurveda är ingen religion men lyfter fram betydelsen av andlighet - vi behöver ha en mening med våra liv och uppleva en större meningsfullhet med tillvaron än att bara skaffa oss en massa materiella prylar.

 

Jag tycker att man har anledning till att fundera över vad det är som gjort att ett hälsosystem kunnat överleva i så många årtusenden. Ayurveda är det äldsta medicinska systemet i världen idag  som fortfarande är i bruk. Ayurveda är till ursprunget en muntlig tradition, som går tillbaka mer än 4000 år i tiden och som börjades skriva ner århundradena f. Kr.  I efterhand utvecklades och förfinades kunskapen till att omfatta olika medicinska områden såsom bland annat kirurgi, psykiatri och pediatrik (barnmedicin).

 

Centralt inom ayurveda är kunskapen om att vi alla är en del av vårt universum. Vi kan studera detaljer, men får inte glömma att detaljen bara är en del av den stora oändliga energiväven som allt i universum består utav. Inom den moderna vetenskapen så har man haft en tendens att plocka sönder allt in i minsta beståndsdel och man glömmer lätt bort att allt ändå är beroende av varandra. Ett bra exempel tycker jag är specialiseringen inom dagens sjukvård, där varje specialist ser till sin specialicerade del av kroppen, men vem av alla dessa ser hela människan?


Kanske??!

Den: 2011-09-20 Kl: 09:33:13 | Allmänt | Kommentarer: 0

”Enda anledningen till att tiden finns, är för att allt inte ska ske på en gång.”
- Albert Einstein

Övernattning i Skuleskogen

Den: 2011-09-18 Kl: 15:48:49 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja torsdag till fredag blev det övernattning i Skuleslogen. Maria.G och jag har pratat om att det skulle vara skoj att övernatta i en stuga i skogen någon gång och nu blev det förverkligat :)  Vi bestämde en dag som vädret skulle vara ok på och enligt väderleken så skulle det vara uppehåll på torsdag och fint på fredag. Så jag fixade käket och Maria fixade så vi kunde ta deras bil, ja också blev det så klart en och annan till grej i ryggsäcken (sovsäck, vatten, hundmat, kastrull, extra kläder osv.) så när ryggsäcken äntligen var färdigpackad så vägde den nog uppåt 15 kg.

Vid 12-tiden på torsdagen kom Maria och Cash och hämtade upp oss, sedan bar det iväg mot skuleskogens norra entré.

Skuleskogens karta, den röda pricken längst upp var vår startplats. Och övernattningen skulle ske på ön uti i vattnet på kartan.


Hit skulle vi...stugan som är överkryssad och märkt att den inte är fördigställd än....för nu var den det :D

Så ryggsäcken åkte på ryggen och stövlarna på fötterna och dragbältet runt midjan så jag kunde ha Ilska kopplad och samtidigt få ha armarna fria.

När vi började att gå så kom det lite småskvitter men det slutade ganska snabbt som tur var. Första stoppet blev vid tärnettboden. Den stugan som är mäskt på kartan innan man tar sig ut till ön, den låg ganska öppet och nära vattnet så hundarna fick svalka av sig lite. Efter detta lilla stopp så var det raka vägen till vår övernattningsstuga som förhoppningsvis skulle vara ledig för oss. Och som tur så var den det :)  men ingen ved fanns det huggen där och lata som vi var så visse vi att det fanns färdighuggen ved i stugan som låg innan ön, så varför inte gå dit och hämta lite?? Vi lämnade packningen och lät hundarna springa fritt då det var en ö och skulle det komma någon så skulle vi förmodligen hinna upptäcka dem i tid och ta fast Ilska och Cash då.

Så vi packade påsarna och hinkarna vi tagit med oss fulla med ved och gick ut ur stugan och stängde dörren...men då hör vi hur hundarna börjar tok-skälla, så vi vänder oss om och där står det en man med ryggsäck och karta i handen och stirrar på oss. Shit shit shit!!! Gissa om vi blev rädda...ja...både för främligen och för att hundarna, ja ialla fall Ilska är påväg att gå till anfall mot honom. Som tur var så kommer hon tillslut när jag ropar på henne. Svårt att vara arg på henne då helt enkelt bara gjorde rätt i att försvara oss mot främligar. Mannen säger ingenting, står bara och glor på oss och hundarna, ja det var en riktig märklig prick! Efter en bra stund så säger han.....have you seen two people?.....och vi svarar så klart NO!......han blir tyst igen och står bara och kollan sig runt, han flyttar inte på sig eller går undan så att hundarna ska bli lugna...nej de skäller för fullt hela tiden.....så igen så frågar han.....were am I?
Vi svarar bara att han är vid Tärnetthomarna....
Ok is the island over there?
......Yes svara vi...sedan går mannen.
Men Shit! tänker vi, han ska ju ut till stugen där vi har våra grejer, faannn....så vi lägger benen på ryggen och genar genom skogen för att komma före mannen ut till ön...och inga koppel har vi på hundarna så det blir till att kuta och locka med dem så de går till attack mot honom igen! Som tur är så hinner vi före mannen och springer in i stugan så att han ska förstå att den tyvärr är upptagen för natten. Men han har ett jätte konstigt beteende han går runt stugan och kollar och kikar och Cash och Ilska är stortokiga inne i stugan...tillslut så går han, men mot den 3:e stugan som ligger ute på den 2:a ön. Puh! Skönt att han äntligen går, så hundarna blir tysta. Enda kruxet är bara att vi måste ut och hämta vatten...i en bäck som låg bortanför tärnettstugan...alltså en bit bort...vågade vi lämna sakerna i stugan och hämta vatten....hmmm...vi sitter kvar en stund för säkerhet ifall han skulle komma tillbaka, men det gör han inte så vi bestämmer oss för att ta våra dunkar och gå iväg.

Men både vatten och ved i stugan är det dags att göra upp eld och sedan försöka få lite middag i magen...men eld var svårare att få upp än vi trott i denna kamin....men tillslut så!

Skönt att ligga och värma sig tycker Ilska ;)


Så var middagen värmd och hundarna får även de lite mat i magen. Middagens tallrikar betod utav pappers-servetter...ja det blev tortillabröd med tacoröra...mums med något varmt i magen, men efter allt gående och all adrenalin som pumpat i kroppen är det svårt att bli mätt, vi äter och äter och äter.

När middagen är överstökad så blir vi återigen överraskade av att det står 2 män utanför stugan och återigen så blir Ilska och Cash stortokiga...men det visar sig att de letar efter mannen som varit och strosat runt våran stuga, så vi säger bara att han fortsatte bort mot 2:a ön och sedan går de, som tur är.

Så då blir det dags för diskning i havet och sedan lite vedhuggning, då vi inser att veden kanske inte kommer att räcka hela natten, så det är bättre att ta det säkra före det osäkra och gå ut och hugga.


Jag sågar lämpliga bitar av stockarna och Maria klyver dem med yxan...riktigt bra teamwork här ;)

Ja när man ej har riktigt belysning inomhus så blir det snabbt mörkt, men inte hindrar det oss för att ta oss en kvällspromis. Vi kände att vi var tvungen att kolla upp de 2 närmaste stugorna och se om vi hade fått några grannar. Så ut i mörkret med varsinn pannlampa, men de släcktes ganska snabbt då man såg stigen bättre utan upplysning. Som tur var så hade vi inga grannar båda stugorna var tomma och det kändes ganska skönt att veta detta till natten. Efter denna kvällspromis satt vi och surrade en stund och sedan kröp vi ner i våra sovsäckar. Det var en våningssäng vi sov i och jag sov uppe och Maria nere. Så hon fick 2 st. hundar i sin säng under natten, de tyckte det var mysigt att få ligga där med henne ;)


Sista eldningen för natten...och gissa om det blev varmt, tror det blev uppåt 30 grader och vi som trodde att vi skulle få fysa den natten. Det blev helt tvärtom, utan sockar och utan sovsäck :)


Ilska hittat sin plats nere i Marias fothus.


medans Cash sov uppe vid Marias huvud...han tyckte nog det blev väldigt ljust när jag knäppte med blixt mitt i mörkret...


Ja så här såg vår sovplats ut....riktigt mysik och fräsh stuga var det!

Så 7 skuttade jag ner och satte igång elden så att vi skulle kunna koka oss lite morgongröt, sedan var det ut och pilla Ilska och mig själv för den delen!

Med varm och god havregrynsgröt i magen blev allt lite lättare. Dags att packa ihop och städa stugan, innan det var dags för oss att promenera in i skogen igen!

Här är stugan från utsidan :D  vi vaknade med sol på morgonen, kändes riktigt skönt nu när vi skulle ut i skogen och vandra!


morgon bus för hundarna blev det oxå, jobbigt att sova i en jätte varm stuga!

Så när stugan och packningen var gjord gav vi oss bort från ön och iväg in i urskogen igen! När vi gått en bit så kommer vi på att vi glömt att ta med oss lite ved som vi skulle tillaga vår lunch på....åhhhh....men vi ides inte gå tillbaka utan chansade på att det skulle finnas lite ved uppe vid stugan vid skrevan. Så vi vandrade vidare!

Och tillslut kom vi fram till Näskebodarna om med se där inne fanns det lite torr ved....perfekt den packar vi med oss! Det blev en lite paus eftersom att veden var tvungen att klyvas, så Ilska och Cash passade på att springa ner till havet och svalka sig en stund. När veden var nerpackad var det dags att vandra in i skogen igen!
Så vi gick och gick och gick och gick....uppför och uppför och uppför

men jisses viken utsikt det blev :)

Äntligen gick det nerför och vi såg sjön där vår lunchpaus skulle vara....

Ja precis lagom till lunchtid var vi framme och hade gjort upp elden. Här blev det lunch för alla 4...mumsigt var det. Tror att alla fick en riktigt energi kick av att få lite mat i magen efter allt berg vi hade bestigit!

Ja sedan var det slut på det roliga, det var dags att bege sig mot bilen igen mot den norra sidan, mot Näske!

men Ilska tyckte att vi sölade så....


tillslut fick vi alla upp farten :)

Vi stötte på så mycket vacker natur och man blir så uppslukad av den att man glömmer att ta fram kameran och knäppa lite kort, men när detta vattenfall överrumplade oss då kom jag på att ta en liten bild

det är så svårt att förstå hur vackert detta vattenfall var när man ser det på denna bild, men man var riktigt sugen på att gå ner och ställa sig under det....om temperaturen bara varit lite varmare i luften ;)

Nöjda och ganska trötta och slitna kom vi äntligen hem på fredag eftermiddag och gissa om det var skönt att hoppa in i duschen och sedan få lägga sig i soffan och bara koppla av. Denna kväll slutade tidigt i säng, tror det blev en 12 tim. nattsömn, men den var välbehövd. Oxå fick man sig en liten släng utan en förkylning på morgonen efter...tur att det var helg så man kunde ligga och slöa HELA dagen.

Tror att även Ilska tyckte att det var skönt att få komma hem och lägga sig i en mjuk och skön soffa...

för hon burrade ihop sig längst uppe på toppen av en hög av filtar och kuddar....myyys!!

Ja det var en härlig och lärorik övernattningstripp vi fick vara med om, snacka om att man uppskattar en lysknap, el, värme och kranvatten efter detta. Sådant som man annars bara tar förgivet att det ska finnas där!!! Hm....tro vad vårt nästa ävertyr ska bli :P

Yoga start

Den: 2011-09-13 Kl: 15:26:56 | Allmänt | Kommentarer: 0

Ja nu har vi åter igen startat yoga ute i Dojon, så härligt att se att intresset fortfarande finns kvar och att de som var med oss förra terminen följer med oss även denna :)

För den som inte riktigt har klämm på vad yoga egentligen är kommer här en liten förklaring...Idag lever de flesta av oss i stress - stress på jobbet, stress i hemmet och stress på fritiden. Vi har en ständig känsla av att inte räcka till. Våra liv har kommit att handla så mycket om vad vi gör och så lite om vad vi är och hur vi mår.

Att praktisera yoga hjälper dig att vara snäll mot dig själv, att ta hand om dig själv och att låta din kropp och själ mötas. Yoga gör underverk både i det inre och det yttre.
Yoga är en mer än 5000 år gammal indisk lära och betyder förening på Sanskrit.
Förening mellan kropp och sinne eller föreningen mellan varje individuell människa och världen/naturen. Målet är att nå ökad balans i livet och balans mellan kropp & sinne. Denna balans uppnår du genom att träna kroppen i asanas (ställningar) och pranayama (andningstekniker) och samtidigt lyssna och bli lyhörd för det som händer och sker inombords.

Yogan arbetar åt 2 håll. Den gör att vi blir starkare och fyller på våra energidepåer så att vi orkar mer och hjälper samtidigt oss att slappna av, öppna upp och vila.

Yogan är ingen religion utan snarare en livsfilosofi. Du behöver inte tro på något annat än dig själv när du praktiserar yoga. Yoga ställer inga krav på prestation, perfektion eller resultat. I yogan får du vara den du är, visa det du vill av dig själv, ha roligt, ha tråkigt och arbeta i ditt eget tempo. Man jämför sig inte med andra utan utgår hela tiden ifrån sig själv. Varje gång på mattan är en ny gång - ett nytt tillfälle - en ny möjlighet till nya insikter. Allt är perfekt så som det är just nu!

Är det någon som är är nyfiken att prova på detta, så är det bara att höra av sig ;)
Himlarns vilken svamp det finns

Den: 2011-09-10 Kl: 18:03:56 | Allmänt | Kommentarer: 0
Ja i veckan var Ilska och jag ute och hälsade på Maria och Cash ute i Fjällåkern...vi skulle som vanligt ut på en skogspromenad. Och jag ville så gärna gå och se naturreservatet som de har en bit ovanför sig i skogen (ja en så där 2-3 tim. bort) Så Ilska och jag packade bilen och drog iväg till Fjällåkern och plockade upp Maria och Cash, sedan tog vi bilen in i skogen en bit, för att slippa gå så in i nordens långt.


Eftersom att vi alltid hittat svamp när vi varit ute på våra bravade så hängde jag för säkerhetsskull fast en hink på ryggsäcken...ja vi gick och gick och fick se många bodar på vägen, efter 1/2 vägen så stannade vi, si så där efter 1,5-2 tim. Gott var det att få lite mat i magen, då klockan hade hunnit bli lunchtid. Sedan bar det iväg igen mot BJästabodarna och natureservatet.

Och efter vägen så hittade vi så klart massor av svamp, min 5 l. hink fyllde vi snabbt, så när vi kom fram till nästa bod, lånade jag mig en större hink som fanns där (en 10 l.). Nu hade även regnet hunnit i fatt oss, men vad fasen har vi ändå makat oss ut så ska här ses det som tänkt ses ;)  Så det var bara att traska vidare i spöregnet och mera svamp hittade vi...inga bilder blev det eftersom att när vi väl kom fram till reservatet så öste regnet ner. Båda hade regnjackor och stövlar på fötterna, byxorna våra blev helt genomsura av allt regn och vattnet hamnade tillslut nere vid fötterna i stövlarna, så dessa hjälpte oss inte längre att bli torr.

Väl tillbaka vid bilen en så där 4-5 tim. senare, så hade vi fyllt 10 l. hinken med gula kantareller och några få trattisar och våra kläder var helt genomdränkta, ja vi blev blöt ända in till trosorna :P  Om någon sett oss så måste de trott att vi hoppat i en sjö, så blöta var vi faktiskt och allt gick att vrida ut när vi kom tillbaka till Maria! Fy för detta regn, men tur att vi tog den dag vi tog, för dagen efter så var det översvämmning på E4 på vägen till Maria.Imorse tog Ilska och jag bilen ut till mamma och pappa för mamma ville att jag skulle följa henne ut i skogen och kolla om det fanns några trattkantareller där. Så vi tog varsin 2 l. hink och traskade iväg.

Men jisses vilken svamp det fanns, min hink fylldes ganska snabbt och som tur var så hade mamsen packat med sig en ICA-kasse, som vi kunde tömma hinkarna i...så det slutade med att vi var ute i 2 tim. och hittade 8 l. trattkantareller.

Men ni kan tro att jag börjar bli lite lite less på att ta reda på svamp, så mamsen fick ta allt. Men hon var så snäll i sin tur och gav hälften till Thomas (kocken) min svåger. Inte lätt för en 3 barnspappa (Kocken Thomas) att ge sig ut i skogen med alla barnen. Haha! Hellst inte när de ropar att Trollen kommer och tar honom så fort han viker av från stigen :P

Ja hela tiden säger jag åt mig själv att jag inte ska plocka någe mer svamp, men det är inte så lätt att bara gå förbi den när man ser den. Man kan ju alltid ge bort den till någon annan svampälskare ;)  Ja jag kan säga att jag aldrig plockat så mycket svamp i hela mitt liv, nej inte ens med farmors hjälp...det har nog blivit en 30 l. Kanske är dags att ta och konkurera ut thailändarna på torgen...hehe!

RSS 2.0