Vilken mat är egentligen onyttig??

Om man tycker att det är svårt att veta vilken mat som är nyttig, så är det ännu svårare att veta vilken mat som är onyttig! Men nått som vi alla förhoppningsvis vet, är att ju mindre behandlad maten är ju bättre är den för oss, men processerad mat, och då ofta snabbmat, innehåller ofta kemikalier, tillsatser och raffinerade ingredienser.

Den rena och obehandlade maten är så klart nyttigare än behandlad mat och halvfabrikat. Desto mindre tillsatta medel så som konserveringsmedel, syntetiska färger och konserveringsmedel deto bättre. Mat ska ska ju innehålla så mycket näring som möjligt, vilket ofta ekologisk och obehandlad mat gör. För t.ex. så är många gånger ett livsmedel som är ekologiskt odlat och färskt, nyttigare än dess processerade motsvarighet, och fullkornsbröd är även det många gånger nyttigare än vitt (ljust) bröd, eftresom det innehåller mer raffinerat mjöl och därmed mindre näring.

Några ex. på onyttig mat och onyttiga livsmedel:

Friterad mat innehåller i allmänhet transfetter som inte är så speciellt bra för din kropp. Ett ex. på en riktig sådan är friterade munkar. Dessa ger dig nästan inga vitaminer eller mineraler, höjer ditt blodsocker och ger en väldigt kort mättnadskänsla.

Pommes frites
är också friterad mat och innehåller mycket mindre näring än tiex. kokt potatis. Det är mycket bättre att göra egna pommes av rå potatis, med lite rapsolja och rosta dem i ugnen.

Chips
är onyttigt snacks och innehåller dessutom väldigt dåliga fetter och nästan ingen näring alls.

Kakor
är ännu värre eftresom de förutom fett också innehåller väldigt mycket socker och innehåller många gånger konstiga tillsatser.

Plockgodis
är i stort sett bara raffinerat socker, färgämnen, kemikalier och detta kan nog vem som hellst förstå att detta inte är bra för din kropp. Inte heller bra för ditt blodsocker.

Läsk
är något som många forskare anser vara bland de mest skadliga livsmedlen som finns, eftersom att intaget är så enormt. De söta dryckerna innehåller visserligen vatten, men i övrigt mest kemikalier och raffinerat socker.

All rökt mat är
också onyttigt eftersom det enligt undersökningar kan ge cancer. Den rökta korven, julskinkan m.m. är kanske i sig inte så onyttiga egentligen, men eftersom de innehåller det cancerframkallande ämnet PAH så vill EU att vi människor ska begränsa intaget av dessa varor. Detta gäller ALLA rökta produkter, även rökt fisk. (undantag är så klart om man rökt livsmedlet på naturlig väg i rökugnar).

Fisk och skaldjur kan också räknas till gruppen som onyttig mat om fisken/skaldjuret innehåller tungmetaller och andra miljögifter. Men annars är det inte så onyttigt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0