Lucia dagen

Ja idag är det Lucia, men vem var hon egentligen?
Lucia föddes i en rik familj i Syrakusa på Sicilien. Hennes far dog när hon var liten och hon blev uppfostrad av sin mor. Redan som liten ska hon ha avlagt ett kyskhetslöfte, dock berättade hon inte det för någon. När hon blev äldre så lovade modern bort henne. Men lucia lyckades försena förlovningen och bad till Gud att han skulle hjälpa henne. Då blev hennes mor sjuk i blödarsjuka som ingen lyckades bota. Lucia övertalade därför modern att vallfärda till Catania och helgonet Agatas grav. När de kom fram så ska Agata ha uppenbarat sig för Lucia och sagt "Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!"
Modern blev frisk och lovade Lucia att inte gifta bort henne till någon man. Men lucias friare kände sig kränkt och angav henne för ståthållaren till en kejsare, som förföljde kristna.

 

Lucia blev arresterad och torterad men förlorade aldrig sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt, skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon sedan skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, frös spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen.

 

Det moderna Luciafirande (med Lucior med ljus i håret), är faktiskt inte inspirerat ifrån en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna, utan det är för att skänka lite ljus i en tid av mörker. Men legenden säger ändå att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer så satte lucia ljusen på huvudet.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0