Du är vad du äter

I den vediska litteraturen beskrivs livet i den materiella existensen som en kombination av material och ande. Vår verkliga identitet är andlig, inte materiell.

Medan vi lever i den materiella världen, befinner vi oss själva emellertid omgivna av en matriell kropp, liksom en förare som kör en bil.

Trots att kroppen är tidsbegränsad är den vårt mest värdefulla redskap för att uppfylla alla de materiella önskningar i har i vårt hjärta. Denna materiella kropps grundläggande behov definieras i Vedaskrifterna som :

1. Äta
2.Sova
3. Para sig
4. Försvara sig


Hur avancerad vår civilisation än må vara, är dess mål ändå att tillfredställa våra grundläggande kroppsliga behov.

Skillnaden mellan en människa och ett djur är själva ätande-processen utan de olkia nivåerna av medvetande som maten tillagas eller intages med. Medan ett djur kanske inte bryr sig så mycket om vad de äter, kan en människa uppfylla sina önskningar på ett mer högutvecklat sätt, med kunskap om att det medvetande som hon har medan hon tillagar maten påverkar både maten och de som äter den.

Enligt Krishna (Gudomens högsta personlighet) säger "Mat som är omtyckt av personer i godhetens kvalitet ökar livslängden, renar ens existens och skänker styrka, hälsa, lycka och tillfredställelse. Sådan föda är saftig, fet, hälsosam och glädjande för hjärtat. Mat som är alltför bitter, sur, salt, kryddstark, stickande, torr och brännande uppskattas av männsikor i lidelsens kvalitet. Sådan föda orsakar smärta, elände och sjukdomar. Mat som tillagas mer än 3 tim. före förtärandet, mat som är smaklös, rutten och unken samt mat som består av rester och oberörbara ting uppskattas av människor i okunnighet."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0