Auyr Veda

De flesta i min bekantskapskrets vet att jag utbildat mig till Ayurvedisk hälsorådgivare. Men det är inte så många som vet vad ayurveda är för något. Jag ska försöka förklara det:


Just ordet Ayurveda betyder "vetenskapen om livet" och beskriver människan som en sammansatt individ och att var och en har sina speciella utmärkande egenskaper.

Det är ett traditionellt medicinskt system från Indien som har sitt ursprung i de Vediska skrifterna. Ayurveda har praktiserats oavbrutet i flera tusen år.

Ayurveda arbetar med 3 grundläggande energier i naturen, som i människokroppen kallas Vata, Pitta och Kapha. Att balansera dessa energier är grunden för att bota sjukdomar och också för att ge personliga, förebyggande hälsoråd till varje patient.

Vata är kopplat till elementet luft och har med alla våra rörelser ikroppen att göra.

Pitta är koppat till elementet eld och har med bl.a. förbränningen att göra.

Kapha är kopplat till jord elementet  och har med din kroppskonstitutionen (kropps figuren) att göra. 

Varje person föds med en Kroppspersonlighet (energi) där en eller två av energierna Vata, Pitta, Kapha överväger. Att känna till din Kroppspersonlighet hjälper dig att förstå vilka sjukdomar du löper en större risk att drabbas av och hur du kan förebygga dem.

Att identifiera och få förståelse för den egna kroppspersonligheten är nyckeln till förståelse och för hur dessa personliga särdrag sätter sin prägel på vårt liv. Ett exempel på detta är hur olika vi reagerar psykiskt och fysiskt på stress. Våra olika sätt att tänka, planera, agera, lösa problem, hantera konflikter, ta till oss ny information, uttrycka vår kreativitet o.s.v., är alla exempel på hur vår kroppstyp påverkar vårt dagliga liv.

De obalanser, krämpor och sjukdomar som vi har en benägenhet att drabbas av, är i kopplat till vår kroppstyp/persolighet. Vad som händer oss är ingen slump, det finns en orsak och verkan. 

Ayurveda arbetar mycket med kost, vardagsrutiner, lämplig motion, avspänning och meditation. man använder sig även av olika ört- och reningsbehandlingar och alla metoder är i samklang med naturen.

Ayurveda riktar in sig till ALLA som vill behåll asin goda hälsa och att bibehålla den livskvalité som vi förtjänar och att rätta till de obalanser som utvecklats under årens lopp.

Vad gör då en hälsorådgivare under en konsultation?

Hälsorådgivaren känner på pulsen på personen i fråga och känner då vilka obalanser som finns i kroppen därefter ger man små "råd" och tittar över personens vardagsrutiner. Ev. ger man örttillskott och hittar en lämplig motionsövning som man klarar av att utföra!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0