Livskraft till max

Här är några synsätt utifrån ayurveda, vad just du kan göra för att maximera din livskraft.


KOSTEN

Man är inte bara bränsle för kroppen, det är också kärlek och energi. Att minska på stressen när du äter gör att du kan ta upp matens näring mer effektivt. Om du vill att ska ge dig optimal näring ska du måltiden till en lugn och mysig stund. Tugga maten väl och ät bara när du är hungrig och sluta äta när du är mätt!
Ett enkelt sätt att rensa ut slaggprodukter (orenheter) ur kroppen är att regelbundet dricka kokt varmt vatten mellan och till måltiderna.


SÖMNEN

Tillräckligt mycket sömn gör det lättare att hålla vikten, ökar din kreativitet och livslängd, samt gör att du blir mer effektiv, då din hjärna fungerar bättre. En utav hörnstenarna i ayurveda är att sova tillräckligt (dvs. inte för lite och inte för mycket) och vid rätt tidpunkt, det vill säga att gå och lägga sig vid 22-tiden och gå upp kring 6-7-tiden. Den viktigaste tiden att sova är mellan 22-02. Är vi vakna då dräneras kroppen på energi, som annars hade använts till fysiologiska återuppbyggnadsprocesser och till att stärka immunförsvaret. Ta gärna en kvällspromenad efter middagen och ät mat efter 19, då påverkas din sömn negativt. Om du skulle känna hunger efter 19, så drick lite kokt vatten eller ta en frukt i värsta fall.


TRÄNING

Om vi ska må optimalt, behöver vi röra på oss varje dag, så att vi i alla fall får upp pulsen lite. När vi ökar pulsen så ökar vi flödet i kroppen, vilket är det bästa sättet att hjälpa kroppens utrensningsfunktioner. Men träningen är individuell för varje människa, för vissa räcker det med några yogaövningar varje dag medans vissa behöver riktiga träningspass.


STYRKOR/SKUGGSIDOR

När vi är i balans kommer våra bästa och positiva sidor fram och när vi är i obalans kommer de sämre sidorna fram, oavsett vilken kroppstyp vi har (dosha). Sträva därför efter att ge dina styrkor till omvärlden. Du finner dem på områden eller aktiviteter som går lätt för dig, där du upplever att allt flyter. (som för mig när jag kör drag med Ilska, spelar ingen roll vart vi är, det känns bara helt fantastiskt)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0