Det är viktigt för själen att slappna av



Avslappning hjälper oss att lära känna vår kropp, att leva i nuet och inte hela tiden planera för framtiden. När vi slappnar av släpper vi fram tankar och känslor som kanske annars inte skulle komma upp till ytan. Vi finner nya sidor hos oss själva och stärker vår självkänsla.

För att kunna gå ner i varv och slappna av behöver vi en stund för oss själva. Vilken avslappningsform vi själva väljer spelar mindre roll. Vissa kopplar av med en bra bok, lyssnar på musik eller tar en promenad. Andra går kurser i mental träning, muskulär avspänning eller meditation.

Några tips på avslappningsövningar du kan göra själv i 5 min. om dagen.


*Ta en paus i arbetet, varför inte just nu...? Sätt dig bekvämt i en skön stol, slappna av och koncentrera dig på din andning. Koncentrera dig på att ta djupa och lugna andetag och försök att inte tänka på något, kommer det en massa tanka upp försöka att låta dem passera utan att funder vidare på dem.


*Sätt dig bekvämt eller lägg dig ner, slut ögonen och dröm dig bort. Föreställ dig att du ligger på en sandstrand. Vinden smeker din hud och solens strålar värmer din kropp. Du hör bara fåglarnas sång och vågornas brus. Du känner att alla dina muskler i kroppen slappnar av.


*Se till att du har det tyst omkring dig. Tänk på ett kort ord, till exempel "lugn". Andas sakta. För varje utandning tänker du på ordet. Inandning - Lugn, inandning - Lugn... Koncentrera dig bara på ditt ord och andningen.


*Spänn musklerna i din kropp och slappna sedan av. Börja med fötterna, spänn i 5-10 sekunder och slappna av. Spänn vadmusklerna och slappna av. Fortsätt uppåt och gå igenom hela kroppen, spänn och slappna av varje del av kroppen, från fötterna upp till huvudet/nacken.


Efter några dagar kommer du förmodligen att känna dig lugnare och att du har lättare för att koppla av. Unna dig dessa minuter varje dag och njut av dem, det kommer att fylla dig med energi!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0