Fy för lata människor

Läste en artikel i Metro som handlade om hur mycket man promenerar med sin/sina hundar. Där det kom fram att många bara rastar sin hund 30 min/dag. det är ju skrämmande att folk inte fattar att en hund behöver mer motion än så!


Artikeln:
Svenska hundägare är i överlag rättså bra på att promenera med sina hundar. Men inte alla. Ny undersökning visade att hela 17 procent av de tillfrågade promenerar sin hund minde än 30 minuter om dagen.

Svenska hundägare är i överlag rättså bra på att promenera med sina hundar. Men inte alla. Ny undersökning visade att  hela 17 procent av de tillfrågade promenerar sin hund minde än 30 minuter om dagen.

En timmes promenad för Fido

Var femte hundägare rastar bara en halvtimme. Det ska du tänka på när du väljer ras.

Svenska hundägare är över lag ganska bra på att promenera sina hundar. 63,8 minuters promenad om dagen landar snittet på, enligt en undersökning där 1 120 hundägare svarade Yougov, på uppdrag av If, om sina promenadvanor.

– Det är inget dåligt resultat, säger Hans Rosenberg, presskontakt för Svenska kennelklubben.

Men undersökningen visar också att det finns hundägare som inte alls förstått hundens behov av rörelse.

Hela 17 procent av de tillfrågade promenerar sin hund mindre än 30 minuter om dagen.

Av dem har två procent svarat att de inte promenerar jycken mer än tio minuter om dagen. De som inte kan bjuda sin hund på mer motion än så borde inte ha hund över huvud taget, tycker Rosenberg.

Rent generellt, när det gäller kraven på fysisk och mental stimulans, anser Rosenberg att vi måste bli bättre på att se till olika rasers behov innan vi bestämmer oss för att bli hundägare.

– Låter man inte hunden använda både kropp och hjärna så mycket som den behöver blir det problem, säger han.

Källa: Metro

• Motion. Hur långa promenader en hund behöver beror inte bara på hundens storlek. Även en liten hund kan behöva mycket motion om den är av en aktiv ras.

• Egenskaper. I stället för att främst välja hund efter utseende bör du läsa på om rasens egenskaper. Har du den tid och energi som krävs för en aktiv hund som avlats fram för arbete, eller ska du nöja dig med en ras som avlats fram som sällskap?

• Kunskaper. Tänk också på att vissa hundar kräver mer mental utmaning än andra. Har du de kunskaper som krävs?

Källa: Köpahund.se, Svenska kennelklubben

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0