Kan man verkligen stå på ett finger?I princip är det möjligt att stå på ett finger, om man lutar sig mot något. Utan stöd är det omöjligt, eftersom man inte både kan bära sin egen koppsvikt och hålla balansen med endast fingertoppen som stödpunkt.

Utöver träning kräver övningen att lederna i det aktuella fingret vilar precis ovanpå varandra. Står de endast en smula snett går det illa, eftersom belastningen på skelett, ledkapsel och ledband blir ojämn. Principen är densamma som när burkar staplas på varandra: nästan oavsett hur mycket man väger, kan man sitta på burkarna om de är korrekt staplade, eftersom trycket är jämnt fördelat.

Står burkarna minsta smula snett, rasar stapeln mellertid ihop när man sätter sig. Med andra ord måste fingerlederna vara korrekt ”staplade” som burkarna, och tryckpåverkan måste gå direkt från led till led.


Med träning och fingerleder som vilar precis ovanpå varandra är det möjligt att stå på 1 finger. Men det krävs mycket träning för att klara av att stå på ett finger, här ovan lyckas en kinesisk munk!

/Illustrerad Vetanskap


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0