Hur håller vi oss friska och i balans?

Inom Ayurveda så säger man att människan behöver vara förankrad i sig själv. Om vi hela tiden uppslukas av vad som händer runt om oss och inte får tid att känna efter, reflektera, få tid att fundera över saker, så är risken väldigt stor att vi drar på oss olika hälsostörningar. Detta kan vara en viktig orsak till att vi sedan blir sjuka.

 

När vi befinner oss i psykisk, fysisk och själslig obalans känner vi inte vad som är bra eller dåligt för oss. Ett bra exempel är när en stressad person dricker en massa kaffe för att hålla sig pigg och vaken. Kaffet gör honom ännu mer uppspidad men han uppfattar inte att detta är dåligt för honom i längden.

 

För att komma tillbaka i balans så finns det en hel del enkla rekommendationer att följa inom ayurveda. T.ex. att sova och äta på regelbundna tider, att äta efter årstiden lämplig mat (t.ex. varm mat under den kalla årstiden). Andra rekommendationer är mer specifika för just din individuella kombination av doshorna vata, pitta och kapha. Vi är alla biologiska varelser och våra kroppar har en livsrytm som vi inte kan komma ifrån. Det kan ju tyckas väldigt tråkigt och svårt att leva ett regelbundet liv i ett samhälle där mycket pågår 24 tim. om dygnet. Men när du väl får kunskapen, så kan du själv avgöra hur ett sådant liv påverkar dig och då kan det kanske vara lättare att avstå från och ändra på vissa saker. Att ibland göra avsteg från det ideala är naturligtvis ofrånkomligt, men med denna kunskap vet du hur du ska komma tillbaka i balans igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0