Ayurveda- flera 1000-års erfarenhet av hälsa

Inom ayurveda så anser man att allt vad vi gör, hur vi äter och dricker, vår dygnsrytm påverkar oss på olika sätt. Detta ger oss en förståelse för vad som skapar hälsa och vad som ger sjukdom och därmed så får vi även redskap om att kunna förbättra vår hälsa och på så sätt kunna hålla oss friska. Ayurveda är ingen religion men lyfter fram betydelsen av andlighet - vi behöver ha en mening med våra liv och uppleva en större meningsfullhet med tillvaron än att bara skaffa oss en massa materiella prylar.

 

Jag tycker att man har anledning till att fundera över vad det är som gjort att ett hälsosystem kunnat överleva i så många årtusenden. Ayurveda är det äldsta medicinska systemet i världen idag  som fortfarande är i bruk. Ayurveda är till ursprunget en muntlig tradition, som går tillbaka mer än 4000 år i tiden och som börjades skriva ner århundradena f. Kr.  I efterhand utvecklades och förfinades kunskapen till att omfatta olika medicinska områden såsom bland annat kirurgi, psykiatri och pediatrik (barnmedicin).

 

Centralt inom ayurveda är kunskapen om att vi alla är en del av vårt universum. Vi kan studera detaljer, men får inte glömma att detaljen bara är en del av den stora oändliga energiväven som allt i universum består utav. Inom den moderna vetenskapen så har man haft en tendens att plocka sönder allt in i minsta beståndsdel och man glömmer lätt bort att allt ändå är beroende av varandra. Ett bra exempel tycker jag är specialiseringen inom dagens sjukvård, där varje specialist ser till sin specialicerade del av kroppen, men vem av alla dessa ser hela människan?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0