Lite kort om HathayogaHär kommer lite info. om Hathayoga, vad är det egentligen?

Hatha Yoga - med ett inre fokus
Vad de flesta kallar helt enkelt "yoga" är faktiskt Hathayoga. Hathayoga är ett system av yoga som införts av Yogi Swatmarama, en yogi som levde under 1500-talet i Indien. Detta speciella system för yoga är den mest populära och valigaste formen och det är härifrån som ett antal andra stilar av yoga har hämtat sitt ursprung. Ordet "hatha" kommer från sanskrit termer "ha" som betyder "sol " och "tha" betyder "måne".

Således är Hathayoga en yogaform som förenar motsatserna med varandra: till den positiva (solen) och den negativa (månen) båda får strömma igenom systemet. Hathayoga försöker på så sätt uppnå balans mellan kropp och själ, liksom försöka att frigöra mer subtila andliga inslag i sinnet genom fysiska övningar och djupandning.

Asanas=yogaställningar
Prayanama=andningsövningar

■ Asanas är kroppens olika positioner som används för att förbättra hälsan och ta bort sjukdomar i den fysiska, kausala och subtila kroppen. Ordet "asana" är sanskrit för "seat", som hänvisar både till det fysiska läget för kroppen och till kroppens positioner i förhållande till andningen. Detta var ursprungligen tänkt för meditation, eftersom ställningarna kan få dig att känna dig avslappnad under en längre tid. Med regelbundna Asanas så kommer du att bli mer flexibel i muskler och få en kraftigare ben styrka och en starkare koncentration.

■ Pranayama härstammar från orden "Prana" (som betyder livskraft eller energi) och "ayama" (för att kontrollera). Det är vetenskapen om andningskontrollen. Detta är en väldigt viktig del utav Hathayoga eftersom att yogis från gamla tider trodde att hemligheten till att kontrollera sitt sinne kan lösas upp genom att kontrollera sin andning. Regelbunden Pranayama kan bidra till att frigöra en vilande energi i vår kropp.

Regelbunden Hathayoga kan hjälpa dig att känna igen dina dolda fysiska och mentala potential. Genom Asanas kommer du att få flexibilitet och styrka, lära dig att vara mer avslappnad under annars stressande situationer. Hathayoga är avslappningsövningar som kommer att öppna energi-kanaler, vilket i sin tur gör att energin i din kropp kommer att flöda fritt. Hathayoga masserar även dina inre organ, bidra till att förebygga sjukdomar så som diabetes, artrit och högt blodtryck. + att Pranayama kan hjälpa dig att hantera astma och bronkit lättare. Hathayoga hjälper dig även att hantera stress, lindra spänningar, hantera ångest och depression.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0