Varför glutamat är en utav de farligaste tillsatserna

Glutamat är en av kroppens 20 aminosyror och ämnet behöver vi men i väldigt låga halter, för att muskler och nervsystem ska fungera samt i hjärnan där det fungerar som en signalsubstans. Äter man en kost utan glutamat kan kroppen själv tillverka den mängd som vi behöver.

Det är när vi får i oss för hög halt  av den kraftig glutamaten som problem uppstår (som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten).

När vi får i oss för kraftig mängd glutamat så blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen.

Att ha syrebrist och lågt blodsocker när man utsätts för glutamat förvärrar skadeverkningarna. Alla vet nog att hjärnans celler dör snabbt om man inte får syre. Orsaken till detta är att när syret tar slut fungerar inte de mekanismer som skyddar cellerna mot glutamat, glutamathalten i vätskan runt cellerna stiger med en faktor 100 och cellerna dödas av glutamatförgiftning.

Andra faktorer som gör hjärncellerna extra känsliga för glutamat är vitaminbrist och magnesiumbrist.

Många av de hjärnskador forskarna kunnat koppla samman med överdosering av glutamat hittar man i den delen av hjärnan. Blod-hjärn-barriären är inte heller fullt utvecklad hos barn, därför är barn är extra känsliga för glutamat.

Djur som har utsatts för glutamat under dräktigheten födde ungar som var ointelligenta, kortväxta, kraftigt överviktiga och hade störningar av hormonsystemet. Även gamla har en försvagad barriär mot glutamatets giftverkan.

I väldigt höga doser fungerar glutamat som ett neurotoxin eller ett så kallat excitotoxin (stimuleringsgift) och dess effekt är att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett okontrollerat sätt. Effektenpå hjärnan påminner om centralstimulerande droger så som kokain och amfetamin. Den enda skillnaden är att överdosering av glutamat aldrig kan framkalla någon berusning.

Forskare har visat att möss får direkta hjärnskador av hög glutamathalt i blodet. Så att långvarigt utsätta sig för lägre doser av glutamat ger också hjärnskador, men dessa är svårare att mäta.

Överdosering av glutamat skadar dessutom synen genom att förstöra nervcellerna i ögats näthinna. Råttor som fick höga doser glutamat under en längre tid förlorade upp till 75% av cellerna i näthinnan.

Det finns även starka indikationer som tyder på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar så som Parkinson och Alzheimers. Några andra av hälsoeffekterna som är kopplade till glutamat är hjärtproblem,  depression, migrän, huvudvärk, sömnlöshet, astma, cancer, fosterskador, sjuklig fetma, personlighetsförändringar, aggressivitet, ADHD och hjärnskador.

Hur hittar jag då glutamat på innehållsförteckningen??
Leta på innehållsförteckningen efter tillsatserna E620 – E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå smakförstärkare eller ydrolyserat protein.


Några vanliga matvaror som innehåller glutamat är:
Vissa chips, aromat, viss buljong, grillkrydda, pulversoppor, kokt skivad skinka och varmkorv m.m.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0