Skilland mellan vegetarianer och köttätare

Den största och viktigaste skillanderna mellan kött och växtätare är tänderna. Köttätare måste kunna jaga och har därför skarpa klor och kraftiga käkar med långa, smala och spetsiga tänder, som klarar av att skära igenom hud och slita sönder kött. Kött behöver inte till skillnad från spannmål och grönsaker, tuggas i munnen för att smältas. Det bearbetas i mage och tarmar. T.ex. kan en katt knappt tugga alls.

Växtätare har istället tänder med breda tandytor för att kunna mala sönder alla fibrer, därför kan man även rör käkarna i sedled, något som köttätare inte kan göra.

Spannmål och grönsakskosten kräver lång tid att förbrännas och ruttnar långsamt, därför kan den utan besvär stannar i kroppen ganska länge. Kött däremot ruttnar ganska snabbt och kräver också därför snabbare förbränning. Det är därför som köttätare har ett tarmsysem som endast är 3 ggr sin kroppslängd, mendan växtätare har 10-12 ggr sin kroppslängd.

Det är även skillnad på hur växt och köttätare dricker, köttätare lapar i sig sin vätska medans växtätare suger upp vätskan i munnen. Man borde alltså redan där kunna dra slutastsen att vi männsikor födds inte till köttätare!

De flesta människor som äter kött låter någon annan döda djuret åt dem, eftersom många tycker att det är obehagligt och motbjudande att utföra själva dödandet och styckningsarbetet. Köttätande djur äter alltid sitt kött rått, medans vi människor steker, kokar, kryddar och maler tillsätter sås och sallad till. Allt för att undvika den råa ursprungliga maten.

Om t.ex. en katt känner lukten av råttkött vattnas det i munnen på den men inte alls vid åsynen av färsk frukt. Medan en klase färska vindruvor kan få människors munnar att vattna, även om vi inte är hungriga utan helt enkelt för att de är så goda.

Så tänk till en extra gång nästa gång du äter en köttbit, varför gör du det egentligen är den lika god när den är rå? Varför då ens äta den om du måste tillaga den först inna du ska kunna stoppa den i munnen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0