Vinn kriget mot förkylningen!

Tro det eller ej, men sömn i rätt tid kan vara det bästa vapnet mot förkylning!

Inom den urgamla läkekonsten i Ayurveda finns en intressant teori om sjukdomar: att alla sjukdomar beror på att de element som kroppen består av hamnat i obalans. En vanlig förkylning slår t.ex. oftast till när kroppens matsmältningseld är som svagast. Temperaturen utomhus går ner och det gör även ens immunförsvar.

Vad är det då som händer i kroppen? Den försvagade elden klarar inte att helt förbränna gifterna i kroppen (ama). Gifterna ansamlas och täpper igen kroppens mikrokanaler, vilket genererar slem. Slemmet, (eller kapha) i kombination med gifterna, bildar snor. Resultatet blir: fram med näsdukarna!!!

Ayurvediska läkare, menar att kroppen i det här skedet är som ett land som ligger helt försvarslöst mot en virusattack. När immunförsvaret är starkt är kroppens jord steril och den tillåter inte virus attgro där. Men när kroppens jord gödslas med ama blir den bördig. Det är nu som virus och bakterier börjar slå rot.

Det här var orsakerna. Nu till botemedlet...

Lösningen är uppenbarligen att hålla igång eldarna i kroppen. Detta är ingen problem, när du har förstått att det mesta inom Ayurveda handlar om sunt förnuft och lite logiskt tänkande.

Några små tips:

1.    Ett sunt förnuft räcker för att förstå att det är dags att sluta äta kalla saker som glass och yoghurt. Undvik även tomat, aubergine och banan, eftersom dessa födoämnen är kalla och som försvagar kroppens agni (eld).

2.    Håll dig varm inuti kroppen med varma kryddor, så som spiskummin som anses vara en riktig ama-förbrännare. Fyll därför på i kryddhyllan med värmealstrande, som t.ex. svartpeppar, koriander och spiskummin. Kryddnejlika kokad i mjölk fungerar också väldigt bra.

3.    Den perfekta vinterefterrätten...på Ayurvedavis: Sätt 4 kryddnejlikor i ett läckert rött äpple och koka det. När det är färdigt tar du bort kryddnejlikorna och njuter av den kryddvarma, energigivande frukten.

4.    Gurkmejan kan man alltid lita på, den gula kryddan som tar kål på ama och bygger upp immunförsvaret. Allt som behövs är 1/4 tsk. gurkmeja i dina linser eller grönsaker. Eller riven ingefära, den tar bort den tunga känslan efter en mäktig måltid.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0