Resultat



Flest 1:or
Vata-dosha är ansvarig för alla rörelser i kropp och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocessen. Vata är uppbyggd av de två elementen rymd och luft, vilket gör vata mycket rörlig och lättpåverkad. 

Exempel på karaktäristiska egenskaper för vata kroppstyp:

  • Smal, mager kroppsbyggnad - går ej lätt upp i vikt.
  • Entusiastisk och energisk till sin läggning.
  • Kreativ och idérik, riklig fantasi.
  • Utstrålar glädje, vitalitet och frihet.
  • Oregelbunden hunger och matsmältning.
  • Kan ha ytlig sömn med tendens till sömnbrist.
  • Lär sig nya saker snabbt, men glömmer också snabbt.

Vata-personer är ofta föränderliga och oförutsägbara. Det gör att de lätt får oregelbundna vanor. De har en benägenhet att bli hyperaktiva och överentusiastiska. Vid obalans agerar de ofta impulsivt och planlöst. De kan känna sig spända, splittrade och nervösa och kan ha svårt att slappna av. De har ibland svårt att fatta beslut, eller att veta vad de vill. Många med vata som dominerande dosha i sin konstitution är konstnärliga och kreativa. De får ofta nya visioner och idéer.


Deras stora anpassningsförmåga ger dem flexibilitet och obundenhet, men det tenderar också att göra dem och deras liv lite kaotiskt utan gränser och rutiner. Vata-personer har lätt för att påbörja nya projekt etc, med stor entusiasm, men har i allmänhet svårt att avsluta dem.


Vata kontrollerar centrala nervsystemet; psykiska och psykosomatiska åkommor kan ofta härledas till vata-obalans.

En person med balanserad vata-konstitution är smittsamt entusiastisk, energisk, spontan, flexibel och snabb i tanke och handling.


Vata i obalans med överskott av vata-egenskaperna kan komma till uttryck i form av rastlöshet, oro, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, förstoppning, torr hud, gaser, högt blodtryck, värk (oftast i huvud, rygg och leder), muskelryckningar, menstruationsbesvär, undervikt, kronisk trötthet m m.







Flest 2:or
Pitta-dosha styr ämnesomsättningen och förknippas med både kroppsvärme och matsmältningen i allmänhet. Pitta är uppbyggt av elementen eld och vatten med elden överordnat, vilket gör att hetta och värme är pittas främsta egenskaper.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp:

  • Medium kroppsbyggnad.
  • Företagsam, gillar utmaningar, målinriktad, passionerad.
  • Skarpt intellekt, fokuserad.
  • Stark hunger och matsmältning.
  • Ljus, känslig hy, blont eller rött hår.
  • Ogillar alltför varmt väder.
  • God talare, karismatisk.

Pitta-personer är ofta intensiva och t o m frenetiska i sin läggning. Det är den inneboende värmen i pitta-doshan som ger dess brinnande energi och intensitet. De är ofta mycket bestämda, vet vad de vill, och kan vara mycket viljestarka, envisa och dominerande. Ofta är de tidsmedvetna och ogillar att slösa bort sin tid. Pitta-personer har bestämda åsikter om det mesta och gillar att argumentera. De är ofta utpräglade ordningsmänniskor med sinne för organisation och ledarskap. De är ofta målmedvetna och effektiva i sitt handlande. S k "arbetsnarkomaner" har ofta pitta-konstitution En person med balanserad pitta-konstitution har en varm personlighet, är känslig, omtänksam, intelligent och vetgirig. En pittakonstitution innebär i regel ett mycket vaket och målinriktat intellekt.


Pitta i obalans innebär ett överskott på värme vilket ger ett hett humör och heta symtom. Personer med pitta-obalans kan vara lite burdusa och upplevas kritiska. De kan lätt få hudproblem och har ofta anlag för inflammationer. Svidande eller brännande sensationer i magen, halsen, ögonen, på huden etc är tecken på pitta-obalans. Omättlig hunger och törst är också typiska för pitta-obalanser.







Flest 3:or
Kapha-dosha är uppbyggd av elementen jord och vatten och ansvarar för de strukturella principerna i kropp och sinne. Grundtonen hos kapha-konstitutionen är stabil och avslappnad.

Exempel på karaktäristiska egenskaper för kapha kroppstyp:

  • Solid kraftig kroppsbyggnad
  • Stark och uthållig, jämn energinivå, blir sällan sjuk.
  • Lugn personlighet, stabil, blir sällan arg.
  • Tar långsamt till sig ny information, men har gott minne.
  • Långsam matsmältning, låg hungernivå.

Personer med kapha-konstitution är ofta välbyggda med kraftiga muskler och kraftig benstomme.

Kapha dosha är till sin natur långsam vilket gör personer med dominerande inslag av kapha långsamma i sin aktivitet; de äter långsamt, talar långsamt, blir långsamt arga eller upprymda, vaknar långsamt på morgonen, smälter maten långsamt etc.

Kapha-personer är utpräglade vanemänniskor, som ibland kan ha svårt att acceptera förändringar.


Personer med kapha-dominans tar ofta tid på sig för att fatta beslut. Kaphas långsamhet kompenseras av hans/hennes naturliga fallenhet för metodik och struktur, vilket gör att energi aldrig spills på onödiga aktiviteter.


Obalans i form av överskott av kapha-dosha kan i begynnelsestadiet märkas som ökad tyngdkänsla i kropp och sinne. Vidare kan det leda till viktökning, allergiska problem, problem med slemhinnor, depressioner etc. Kapha är den stabilaste doshan, vilket gör den mest motståndskraftig mot obalanser. Men den kräver samtidigt mer tid för att balanseras.


En person med balanserad Kapha-konstitution är lugn, stabil, sympatisk, pålitlig, kärleksfull och förlåtande. Han/hon skapar ett lugn omkring sig - lugnar ner en stressfull atmosfär genom sin blotta närvaro. En person med dominerande kapha i sin konstitution kan vara något långsam men samtidigt förnöjd och utan behov att söka mental stimulans.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0