Varför blir man vegetarian?

Många väljer vegetarisk kost av hälsoskäl, för det är konstaterat att vegetarianer sällan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, lungcancer och tjocktarmscancer.
Vegetarianer väger dessutom mindre än köttätare och har lägre blodtryck och kolesterolvärden.

Andra alternativ är:

Renare mat.
Maten är mycket renare eftersom de samlar upp mindre miljögifter än djur (kött) som befinner sig högre upp. Vegetarisk kost innehåller mindre tungmetaller och miljögifter.

Etiska skäl.
Många ungdomar tar avstånd från att medverka till att djur måste plågas eller dödas för våran skull. De flesta djur lever idag under fruktansvärda förhållanden i många djurfabriker.

Miljöskäl.
Odlingen utav säd, baljväxter och grönsaker kräver mindre vatten och energi än vid djurproduktion och ju större brist på vatten det blir i världen desto större anledning att gå över till en vegetabilisk livsmedelsproduktion.
1 kg protein från industriellt framställt kött behöver 50000 liter vatten för att det ska kunna produceras. 1 kg likvärdigt protein som framställs ur bönor behöver bara 300 liter vatten.

Solidariska skäl.
Det går åt 5-10 gggr mer odlingsareal för köttproduktion, jämfört med vegetabiliskt protein.
För på 1 ha kan man producera 280 kg biff eller 11200 kg bönor.

Ekonomiska skäl. 
Lagar man mat av mest bönor, säd, rotfrukter och säsongens grönsaker och frukter, blir det betydligt billigare att äta vegetarisk mat.


Det är så klart inte lätt och heller inte hälsosamt att tvärtt gå och bli vegetarian, man måste så klart vänja kroppen vid att sluta äta kött. Som van köttätare är det inte lätt att bara sluta äta kött heller eftersom det är det som man är van vid att tillaga. Själv är jag inte vegetarian fast jag förespråkar att man hellst bör vara det, jag har svårt att ta bort kyckling och färsk fisk. Men den tiden kommer väl någon gång den också. Bättre att försöka lite än ingenting alls =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0