Väst och öst medicin


I Indien lever den västerländska skolmedicinen och den traditionella medicinen (ayurveda) sida vid sida. Vid akut vårdbehov vänder man sig främst till ett skolmedicinskt sjukhus medan de ayurvediska sjukhusen behandlar kroniska besvär och ger förebyggande hälso- och friskvård. En del sjukhus erbjuder både ayurveda och västerländsk medicin under samma tak.

Intresset för ayurveda ökar, främst då på grund av biverkningarna av syntetiska mediciner. Inom ayurveda igår anatomi, fysiologi samt olika praktiska behandlingsformer så som yoga, akupunktur, reiki, olika typer av massage samt olika koster. Man använder sig inte av kosttillskott utan menar att maten ska användas som medicin och därmed ordinerar man t.ex. specifika livsmedel vid olika sjukdomstillstånd.

Den österlänska medicinen har ett vidare perspektiv på människan, skälen och individuell anpassning. I väst ger vi samma medicin till vem som än är sjuk, och vi behandlar ofta genom att exempelvis smeta på en salva på blåsorna eller ta en värktablett för att bli friska. I Ayurveda ser man till helheten och försöker balansera den kropp och skäl som inte mår bra efter dess egenskaper. Alla människor har olika förutsättningar och behandlas därför på olika sätt.

Så personligen tycker jag att det är tragiskt att vi i väst inte använder oss mer av den fantastiska kunskapen som finns i öst inom medicin. En kombination av vår västerländska kunskap och den breda och accepterade synen i öst vore en revolution för oss i väst! Sverige verkar vara extra motstridiga för att acceptera den österländsk medicinen vilket är synd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stammis?

E-postadress: (publiceras inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0